2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
A biztonságos növekedés a magyar gazdaságpolitika célja

A biztonságos növekedés a magyar gazdaságpolitika célja

2018. június 8. 16:38

Magyarország gazdasági teljesítménye egyre egészségesebb és kiegyensúlyozottabb – jelentette ki Varga Mihály az Amerika Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán.

A magyar GDP növekedése a legutóbbi negyedévben elérte a 4,7 százalékot, messze meghaladva az unió átlagát. Hazánk gazdasági teljesítménye egyre egészségesebb és kiegyensúlyozottabb – jelentette ki Varga Mihály az Amerika Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán. A pénzügyminiszter elmondta, a gazdaság teljesítményének fenntarthatóságát jelzi, hogy a külső és a belső egyensúlyi folyamatok is kedvezőek, a növekedést nem a túlzott hitelfelvétel generálja.

Az államadósság rátája mintegy nyolc éve csökken, az eladósodás szintje rendre az EU átlag alatt alakul – tette hozzá. A makrogazdasági folyamatok pozitív alakulása kedvező feltételeket teremt a beruházni kívánó külföldi cégek, így az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagvállalatai számára is. A beruházási aktivitást segíti a 2016 végén kötött több évre szóló adó- és bérmegállapodás, amely jelentősen csökkenti a bérre rakodó közterhek mértékét, emellett nagymértékben támogatja a reálbérek nagyarányú növekedését is – szögezte le Varga Mihály.

Magyarország az európai és a globális gazdaságba mélyen beágyazott, bizonyítja ezt külkereskedelmi forgalmunk vagy a külföldi működőtőke állománya is, ezért fontos figyelemmel kísérnünk az Európa déli sávjában zajló eseményeket – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. A magyar gazdaságpolitikának a növekedés ösztönzése mellett folytatnia kell a szigorú gazdálkodást, az ország sebezhetőségének csökkentését: ezt a célt szolgálja a biztonságos növekedés költségvetésének tervezete, amely a jövő héten a parlament elé kerül.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak