2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
A NAV segít az üzleti partnerek ellenőrzésében

A NAV segít az üzleti partnerek ellenőrzésében

2018. október 26. 13:36

Egy vállalkozás szabályos és biztonságos működéséhez tájékozódni kell a leendő üzleti partnerek megbízhatóságáról. Az adóhivatal adatbázisokkal, lekérdezhető nyilvántartásokkal segít a tájékozódásban.

Érdemes minden eshetőségre felkészülve megfelelően dokumentálni, hogy a vállalkozás a lehető legkörültekintőbben jár el üzletkötései során. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapján található adatbázisokban ellenőrizhető, hogy ki, mennyire tartja be a szabályokat, sőt az Online Számla rendszer is megkönnyíti a számlakibocsátó partnerek megbízhatóságának felmérését – tájékoztatott az adóhatóság. 

Közölték, ajánlott a vállalkozásnak utánanézni a cégjegyzékben vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban. Fontos meggyőződni arról, akár személyesen is, hogy a leendő partner ténylegesen folytat-e tevékenységet a székhelyén, illetve telephelyén, vannak-e alkalmazottai, képes-e a vállalt szolgáltatás, termékértékesítés teljesítésére.

Hasznos információk

A NAV honlapján található adatbázisok tartalmazzák többek között a létező adóalanyokat, a megbízható adózókat, az adóhiányosokat, a törölt adószámosokat, az áfabevallást több mint két bevallási időszakon keresztül be nem adókat, a köztartozásmentes adózókat, a végrehajtás alatt állókat és a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatókat is.  

Az idén július óta működő Online Számla rendszerben a számla befogadója lekérdezheti a legalább százezer forint áfatartalmú, hiteles számlák adatait. Ez megkönnyítheti a számlakibocsátó partner online számlaadat-szolgáltatási gyakorlatának, esetleges adatszolgáltatási hiányosságainak megismerését. A rendszer, egyéb szolgáltatásai mellett képet ad az üzleti partnerek megbízhatóságáról is.

A NAV részletes útmutatót adott ki a témában, amely letölthető a NAV honlapjáról

Pr7
Forrrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Partneroldalak