2019. február. 23. szombat - Alfréd napja van
Banner
Banner
Banner
A NAV szolgáltatásai egyedülállóak az unióban

A NAV szolgáltatásai egyedülállóak az unióban

2018. január 29. 13:11

Az adóhivatalok kormányablakba költözésével egyre több ember számára válik elérhetővé az adóügyek gyors és személyes intézésének lehetősége  – mondta Varga Mihály Hódmezővásárhelyen. A tárcavezető kiemelte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus szolgáltatásaival az Európai Unió adóhivatalainak az élvonalába került.

Az adóhivatal bővítette a kormányhivatalokban igénybevehető szolgáltatásait, így már 89 adóügyet lehet ott intézni – fogalmazott Varga Mihály a hódmezővásárhelyi NAV-ablak átadása alkalmából. Emondta, a személyes ügyintézés mellett számos szolgáltatást nyújt még a NAV, és a legtöbb elektronikusan is elérhető. A miniszter emlékeztetett rá, hogy idén még többeknek készíti el az adóhivatal az szja-bevallását. Ezentúl az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek, valamint a cégeknek is segít a NAV. A munkáltatói adómegállapítást is átvállalja a hivatal, sőt még jövedéki adóbevallási tervezetet is készít.

 Varga Mihály kiemelte, hogy nemcsak az adózók pozitív visszajelzése, hanem az államkassza bevételi adatsora is azt igazolja, hogy megérte az adóhivatali szemléletváltás. Tavaly majdnem 609 milliárd forinttal több adóbevétel érkezett be, mint 2016-ban, mindezt úgy sikerült elérni, hogy 2017-ben 860 milliárdot hagytak az adócsökkentések összességében a lakosságnál, a családoknál és a vállalkozásoknál. 

Legalacsonyabb társasági adó

A kormány az adócsökkentések révén elérte, hogy az EU legalacsonyabb mértékű társasági adóját, illetve a második legalacsonyabb mértékű személyi jövedelemadóját Magyarországon kell fizetni – hangsúlyozta a tárcavezető. Az adóhivatal szolgáltatásai – mint például a mentorálás, a támogató eljárás, a jövedéki adóbevallási-tervezet – már most is egyedülállóak és példaértékűek az unióban. A cél az – fejtette ki a tárcavezető, hogy a NAV az EU legversenyképesebb adóhivatalává váljon néhány éven belül. 

 Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak