2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
A részvétel kötelező: hamarosan indul az online számla

A részvétel kötelező: hamarosan indul az online számla

2018. június 8. 10:14

Július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az online számla rendszer. A csaknem féléve tartó tesztüzemből még három hét van hátra a számlázó programok fejlesztésére vagy egy adatszolgáltatásra felkészített számlázó program beszerzésére. A kötelező adatszolgáltatásra való felkészüléshez minden információ megtalálható az adóhivatal Online Számla aloldalán.

Minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum százezer forint, július elsejétől adatot kell küldeni a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz (NAV). Az adatküldést legkönnyebben számlázó program használatával lehet megvalósítani, mert ebben az esetben az adatszolgáltatás gépek közötti kommunikáció keretében megtörténik. Olyan számlázó programra van szükség, amely alkalmas arra, hogy az adatokat automatikusan továbbítsa az Online Számla rendszerbe – hívta fel a figyelmet a NAV.

Százezer és ötszázezer

Közölték, az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Ha ezen a számlán az áfa legalább százezer forint, öt napon belül, ha pedig eléri az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást manuális feltöltéssel. Az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak is érdemes megfontolni az áttérést a jóval kevesebb adminisztrációval járó számlázó programokra.


Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat             Stockphoto

A NAV ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázó programmal, a hamarosan elérhető Online Számlázóval segíti a vállalkozásokat. A számlaadatok beküldésének feltétele a regisztráció, amelyre a cégek képviselőinek június közepétől nyílik lehetőségük. 

A felkészüléshez szükséges információkról a NAV ügyfélkapus tárhelyre érkező elektronikus levélben tájékoztatja a vállalkozások törvényes képviselőit. A regisztrációhoz és esetleges további információk eléréséhez célszerű ellenőrizni a tárhelyhez való hozzáférést, illetve annak, aki ilyennel nem rendelkezik, érdemes mielőbb ügyfélkaput nyitnia. A megfelelő adatszolgáltatás részleteiről minden információ fellelhető a NAV Online Számla aloldalán. Részletek, tesztelési lehetőség, műszaki leírások magyarul, angolul és németül itt olvasható.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/NAV

Partneroldalak