2019. szeptember. 23. hétfõ - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
Adó 1 százalék: segít a  kitöltött nyilatkozat

Adó 1 százalék: segít a kitöltött nyilatkozat

2018. március 26. 12:21

A korábbiakhoz képest nagyobb kihívások elé állítja az adományokra nagy mértékben támaszkodó szervezeteket az online adóbevallási rendszer, mivel az 1 százalékos nyilatkozatot a bevallástól elkülönülten kezeli a NAV – figyelmeztet egy szakmai szervezet.

A tavaly indított online bevallási rendszer jóval nagyobb aktivitást követel meg azoktól a szervezetektől, amelyek 1 százalékos felajánlásokat fogadnak, mivel az online rendszer az 1 százalékos nyilatkozatot a bevallástól elkülönülten kezeli, míg a párhuzamosan létező nyomtatványkitöltő a bevallási nyomtatványon belül veszi figyelembe a felajánlásokat. Így az egy százalékot fogadó szervezeteknek nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük ahhoz, hogy elérhessék eddigi felajánlóikat május 22-ig – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Emellett az az adózó, aki nem módosít a bevallási tervezetén – akár az online felületen, akár a papír alapú verzión –, az valószínűleg nem fog az egy százalékos felajánlással sem élni. Míg 2016-ban összesen csaknem 1,5 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek mintegy 370 ezer adózótól, addig 2017-ben ez az összeg csaknem harminc százalékkal visszaesett, mivel a felajánlók száma is százezerrel csökkent.

Kitöltött nyilatkozat

„Az elmúlt évek tendenciáiból jól látható, hogy az adminisztrációs terhek csökkenésével párhuzamosan az 1+1 adószázalék felajánlására vonatkozó EGYSZA dokumentumok kitöltése is visszaesett tavaly óta, pontosabban a kitöltés hiánya miatt az összeg a központi költségvetésbe került” – hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia.

A Crowe FST bérszámfejtési és expat szolgáltatások igazgatója szerint érdemes a szervezeteknek már eleve kitöltött nyilatkozattal, akár borítékkal együtt megkeresni az adózót, vagy a potenciális támogatóikat a NAV online rendszerébe terelni, hogy ott tegyék meg felajánlásukat, valamint nagyon fontos, hogy az adózók megfelelő időben és módon kapjanak tájékoztatást a megváltozott rendszerről.

Pr7

Forrás: Crowe FST

Partneroldalak