2019. április. 25. csütörtök - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Adót kell fizetni a lakáskiadás jövedelméből

Adót kell fizetni a lakáskiadás jövedelméből

2018. szeptember 7. 10:00

Augusztusra és szeptemberre esik a kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja: évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A tanév kezdetével lassan megtelnek a kiadó albérletek, így nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait – fiygelmeztet a NAV.

Akik lakóhelyüktől távol tanulnak, vagy dolgoznak, általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat. A megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket. Fontos, hogy a bérlőknek a bérbevett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni. A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj” megnevezést – tájékoztatott a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). 
 
Közölték, a lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Ha a bérbeadó magánszemély nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás – főszabály szerint – áfamentes. A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt.

Meg kell állapítani a jövedelmet
 
Az adóhivatal kifejtette: a bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek – közüzemi számlák, felújítási költségek – és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből tíz százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék. Kedvező változás, hogy 2018. január 1-jétől már nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni a bérbeadásból származó jövedelem után.

Pr7
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Partneroldalak