2019. február. 22. péntek - Gerzson napja van
Banner
Banner
Banner
Árfolyam-ingadozás: veszély vagy lehetőség?

Árfolyam-ingadozás: veszély vagy lehetőség?

2018. július 4. 12:22

Pár perccel azután, hogy a foci világbajnokságon Németország válogatottja utolsóként végzett a csoportkörben és nem jutott a legjobb 16 közé, a forint történelmi mélypontjára gyengült az euróval szemben: 328 forintra esett az árfolyam, majd a hét végére a 330-as szintet is elérte. Ez a folyamatos, immár hosszú hetek óta tartó gyengülés több szempontból is szokatlan.

A forint hetek óta tartó történelmi mélypontra való euróval szembeni gyengülésének egyrészt nem fundamentális okai vannak, másrészt pedig a magyar deviza az elmúlt években nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest. Az erős fundamentumoknak és a feltörekvő piacokon tapasztalható nagyon alacsony kamatszinteknek köszönhetően olyan egyensúly alakult ki, amely nem engedte visszaerősödni a forintot a sok évvel ezelőtti háromszáz alatti szintekre, de a gyengülésre sem volt ok. Ennek az időszaknak azonban minden bizonnyal vége szakadt – szögezte le az OTP Bank.

Márciusban emelt a Fed

Közölték, a feltörekvő devizák közt a forint gyengülése már májusban megindult a várakozásoknak megfelelően – május 22-én kétéves mélypontjára került a kurzus az euróval szemben. A dollár árfolyama a kamatemelési várakozások következtében megerősödött. A Fed márciusban emelte az irányadó kamatot 1,50 százalékról 1,75-re, s bár legutóbbi, májusi ülésén változatlanul hagyta a rátát, a lassú kamatemelési ciklus a feltörekvő piacok kamatszintjére is hatással van, a jegybankok nyomás alá kerültek: a piac emelést várna, ami az árfolyam gyengülésében mutatkozik meg.


A piac emelést várna, ami az árfolyam gyengülésében mutatkozik meg                                Fotó: MTI

Ha ez még nem lett volna elég, a török és argentin gazdaság problémái felerősítették a félelmet a piacokon, így a kockázatkerülő befektetők aktivizálódtak. Ezt tetézte az olasz pánik. A frissen felállt olasz kormány pénzügyminisztere eurószkeptikus, a piacokon pedig pánik rohant végig arra az eshetőségre, hogy a tárcavezető ebbéli elképzeléseit a bársonyszékében ülve is komolyan gondolja. Giovanni Tria igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy Olaszország az eurózóna tagja marad és a kormány célja az aggasztó mértékű államadósság csökkentése. Ez valamelyest sikerült, ám a piac hisztérikus reakciója mindenképpen intő jel.

Jelentős nyomás

Mindezek tükrében a forintgyengülés önmagában nem volt meglepő, legfeljebb annak mértéke. A Magyar Nemzeti Bank nem engedett a nyomásnak, a monetáris tanács nem emelt kamatot sem a májusi, sem a júniusi, de még a júliusi kamatdöntő ülésén sem, annak szintje változatlanul 0,9 százalék, noha a BUBOR hozamok zérus körüli értékről 30-60 bázispontig emelkedtek.

Az MNB nem csatlakozott egyelőre ahhoz a trendhez, amely a laza monetáris politika végét és a kamatemelési periódus megindulását jelenti. Bár a nyomás meglehetősen nagy volt, hiszen a legutóbbi kamatdöntő ülést megelőzően az euró már 325 forintnál járt, a piac nem igazán várt pálfordulásszerű reakciót a tanácstól.

Ennél fontosabb volt, hogy az MNB a döntést követően kiadott indoklásában lesz-e változásra utaló jel. A jegybank nagyjából úgy oldotta meg ezt a feladatot, mint a mesebeli okos lány, aki a királynak vitt is ajándékot , meg nem is: bár a monetáris tanács érzékeli, hogy a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel, illetve hogy változott a piaci környezet, és a feltörekvő piacokon csökkent a kockázatvállalási hajlandóság, ennek dacára az MNB „egyetlen horgonya az infláció”. 

Ez azt jelenti, hogy a jegybank nem hagyja befolyásolni magát pusztán az árfolyam változása alapján, és az infláció tartása számára az alapvető cél az elkövetkező 5-8 negyedéves időhorizonton. Az is egyértelmű emellett, hogy ebben az időszakban nem tartja reálisnak a tanács a jelenlegi kamatszint tartását. Azaz az elkövetkező 16-24 hónapban lehet számítani arra, hogy az MNB kamatot emel.


Az MNB nem hagyja befolyásolni magát pusztán az árfolyam változása alapján, és az infláció tartása számára az alapvető cél          Fotó: MTI

Spekulatív háttér

A közlemény kiadása után 323-ra csökkent az árfolyam, ám azóta ismét gyengült a forint, jelenleg a 330-as szint környékén ingadozik az árfolyam. A jelenleg tapasztalható kurzus spekulatív hátterű lehet, s akár a 316-os szintre erősödhet, ha megnyugszik a piac. Ám ehhez szükség van arra, hogy a jegybank egyértelművé tegye: hajlandó a rövidtávú kamatok emelésével is biztosítani az inflációs cél elérését – fogalmazott , Barlai Róbert, az OTP Bank regionális treasury igazgatója.

Az árfolyamváltozásnak kitett magyarországi vállalkozásoknak ez jó hír lehet. Az exportpiacokra termelő cégek számára egyértelműen kedvező a gyenge forint, ám ennek a plusznak a javát el is viheti, ha a beszerzés importvezérelt – így amit nyernek a vámon, azt elveszítik a réven. Az importra támaszkodó vállalkozások számára ugyanakkor a gyenge forint igazi ráfizetés. Ők a forint erősödésében bízhatnak, de akár fedezeti ügyletekkel bebiztosíthatják magukat további gyengülés esetére.

Megoldás lehet a devizaopció

Az OTP Treasury azonnali és határidős devizaügyletek mellett devizaopciót is kínál az árfolyamváltozásnak kitett vállalkozások számára. Az azonnali devizaügylet akkor lehet hasznos, ha azonnal van szükség a devizára vagy forintra devizáról. A határidős ügylet akkor jön jól, ha az összeg csak később kell, például az importőrnek hatvan nap múlva kell fizetnie a megrendelt áruért, vagy az exportőrnek hatvan nap múlva esedékes euró bevétele, amelyből forintra lesz szüksége. Euró vásárlás esetén ez esetben a határidős ügylettel hatvan nap múlva, de a jelenlegi árfolyamon juthat a devizához a társaság.

Az ügylet garantálja, hogy a jelenleginél nem kell gyengébb forintárfolyammal számolni, vagyis nem kell a cégnek árfolyamkockázatot vállalnia. Ez azzal is jár, hogy ha időközben erősödik a forint, annak előnyét nem tudja kihasználni a határidős ügyletet kötő cég. A devizaopció esetében a vállalkozás jogot szerez arra, hogy meghatározott időben meghatározott árfolyamon juthasson devizához – vagy adhasson el. Opciókból összeállíthatók összetett fedezeti struktúrák az import és/vagy export tevékenységgel rendelkező vállalatok számára.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: OTP Bank

Partneroldalak