2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Átmeneti a költségvetési hiány megugrása

Átmeneti a költségvetési hiány megugrása

2017. július 7. 12:17

Csupán átmenetileg nőtt júniusban az államháztartás hiánya, mivel a kormány a később érkező uniós támogatásokat a költségvetés terhére megelőlegezte a kedvezményezettek érdekében - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A kormány több mint ezermilliárd forint uniós támogatást fizetett ki idő előtt, hogy a vállalkozások, önkormányzatok és más pályázók munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő beruházásai minél hamarabb elindulhassanak – fejtette ki Banai Péter Benő.

Az államháztartásért felelős államtitkár kiemelte: az uniós támogatások megelőlegezése átmenetileg növeli ugyan a költségvetés hiányát, de ez is az államháztartás kedvező helyzetét mutatja, hiszen nem minden EU-tagállam képes a Brüsszeltől kapott támogatásokat átmenetileg saját forrásból pótolni.

A viszonylag magas - csaknem 700 milliárd forintos - júniusi hiányt az otthonteremtési támogatások (85 milliárd forint) és az államadósság lejárati szerkezetéből adódó kifizetések (300 milliárd forint) is növelték, ennek ellenére az államháztartás finanszírozási helyzete továbbra is stabil - tette hozzá.

Az állampapírok tartósan alacsony hozamok mellett is keresettek, az államadósság tovább csökkenhet és a költségvetési hiánycél sincs veszélyben, a gazdaság éves növekedése pedig meghaladhatja a 4 százalékot - hangsúlyozta Banai Péter Benő.

Pr7

Forrás: MTI

Partneroldalak