2019. február. 23. szombat - Alfréd napja van
Banner
Banner
Banner
Az állampapír-megtakarítások éve volt a tavalyi

Az állampapír-megtakarítások éve volt a tavalyi

2018. január 15. 15:01

A 34 százalékos bővülésnek köszönhetően, 1735 milliárd forinttal nőtt a lakossági forint állampapírok állománya 2017-ben.

A lakossági forint állampapírok teljes mennyiség 6802,9 milliárd forintot ért el az év végére, mely a P€MÁK-kal együtt megközelíti a 6939 milliárd forintot. Decemberben 135 milliárd forinttal emelkedett az állomány. Tavaly a 34 százalékos bővülésnek köszönhetően, 1735 milliárd forinttal nőtt a lakossági forint állampapírok állománya. 

Az öt-hat éve tartó folyamatos és dinamikus bővülés oka, hogy a lakossági állampapírok egyet jelentenek a biztonságos befektetéssel, ami versenyképes kamattal és széleskörű elérhetőséggel párosul. A 2010 óta eltelt időszakban több mint tizenötszörösére emelkedett a lakossági állampapírok állománya. Ez a siker jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság döntő részét a hazai megtakarítások finanszírozzák – tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Közölték, az állampapírok, kockázatmentességük miatt jelenleg a lekötött betétek helyettesítőjének tekinthetők, mivel azoknál jóval magasabb hozamot kínálnak (1,5-3,8%).

Összességében azt látni, hogy a kisbefektetők még mindig a rövid futamidejű állampapírokat részesítik előnyben, de az utóbbi időszakban, – az infláció emelkedésével, a magasabb hozam reményében – egyre többen választják a hosszabb lejáratú állampapírokat is. A hóvégi lejáratok és vásárlások alakulása nagyban befolyásolja a havi állományi adatokat. A tendencia azonban, hogy a fél,- egyéves futamidők helyett mindinkább 2-5 éves befektések felé fordul a lakosság.  Ezzel csökken a megújítás kockázat és növekszik az államadósság átlagos hátralévő futamideje, mely megegyezik az adósságkezelő hosszú távú céljával.  

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ÁKK

Partneroldalak