2021. október. 24. - Salamon napja van
Banner
Banner
Banner
Az ügyfélé helyett saját zsebre dolgozhat a legtöbb tanácsadó

Az ügyfélé helyett saját zsebre dolgozhat a legtöbb tanácsadó

2016. szeptember 13. 14:06

Rengetegen hisznek a szakértelmüket nagylelkűen és ingyenesen felajánló pénzügyi tanácsadóknak, ügynököknek, azonban kevesen tudnak a gyakorlat mögött megbúvó komoly érdekellentétekről. Bizony, ha nem mi fizetünk a tanácsért, akkor a bankok vagy a biztosítók teszik ezt meg, és korántsem biztos, hogy így a mi legjobb érdekeinknek megfelelő terméket kapjuk. A Profit7 kérdésére a jegybank közölte: az ügyfél által fizetett független alkuszok nem fogadhatnak el jutalékot, de ők ritkák, mint a fehér holló. 

Valószínűleg nincs olyan ember az országban, akit ne keresett volna meg egy-egy ismerőse, hogy ingyenes pénzügyi tanácsadást, segítséget kínáljon, mondván, azért kapnak jobb feltételeket, mert sok ügyfelet visznek egyszerre. Bár ez is szerepet játszhat az üzleti modellben, de ne gondoljuk, hogy pusztán emberbaráti szeretetből segítenek a pénzügyekben kevésbé jártas embereknek. A legtöbb esetben az ilyen tanácsadók és cégeik bevétele az értékesített termékek utáni jutalékból származik, amit a különféle pénzintézetek fizetnek. Hogy egy ilyen ügynök a legolcsóbb vagy a legjobb jutalékot ígérő terméket ajánlja-e ügyfeleinek, az többnyire becsület kérdése, és egyénenként változhat.

Külföldön elterjettebb egy másik gyakorlat is, ahol az ügyfelek fizetnek, cserébe pedig biztosak lehetnek benne, hogy valóban a számukra legmegfelelőbb pénzügyi terméket kapják. Utóbbiak számára ezért tilos is, hogy jutalékot gyűjtsenek be a bankoktól, biztosítóktól, és jogilag is kötelezettek ügyfeleik érdekeinek védelmére.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője közölte, a magyarországi pénzügyi közvetítők tevékenységének feltételeit a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozások működéséről rendelkező törvény határozza meg. Az angol nyelvterületen, főként Amerikában "fiduciary"-nek nevezett közvetítői típusnak Magyarországon a független közvetítők között az úgynevezett pénzpiaci alkuszok felelhetnek meg, ők ugyanis itthon is az ügyfél megbízásából, több pénzügyi intézmény szolgáltatásai közül ajánlhatják a legmegfelelőbbet, hiteltanácsadás nyújtására is jogosultak (ha e tevékenység végzésére engedéllyel rendelkeznek az MNB-től), s e szolgáltatásért díjukat kizárólag az ügyfél fizeti, azaz nem a pénzügyi intézmény.

A felügyeleti szóvivő hozzátette: meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy a lakossági pénzügyi piacokon egyelőre még viszonylag kevés ügyfél veszi igénybe az alkuszi szolgáltatásokat, és a pénzpiaci alkuszok száma is igen kevés.


Aha, ezért nem ártott volna jobban körbenézni...

Binder emlékeztetett: 2016. március 21.-től kibővítették az ingatlanokra vonatkozó hiteltanácsadásra jogosult közvetítők körét azzal a feltétellel, hogy az ügyféltől csak akkor kérhetnek pénzt a szolgáltatásért cserébe, ha a közvetített jelzáloghitel vagy ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízing után a pénzintézettől nem kapnak jutalékot - vagyis ha Ön fizet, a szabályok szerint a bank már nem tömheti meg a közvetítő másik zsebét.

Felügyelt pénzügyi képzés

A hazai pénzügyi közvetítők által alkalmazott, vagy foglalkoztatott természetes személyek mindegyike számára szigorú képzettségi és megbízási szerződésre vonatkozó előírásokat fogalmaznak meg a jogszabályok, így egy „rövid kurzus” elvégzése már nem elegendő – emelte ki Binder István. Mint mondta, a közvetítők alkalmazottainak ahhoz, hogy az ügyfeleket ki tudják szolgálni, rendelkezniük kell vagy hatósági vizsgával, vagy a vonatkozó törvényben meghatározott egyéb szakmai képesítéssel.

Hozzátette, a hatósági vizsgáztatást az MNB felügyeli, hatósági vizsgát pedig csak az a szerv bonyolíthat le, amely megfelel a vizsgarendeletben a képző szervekkel szemben támasztott elvárásoknak, és amelyet a jegybank felvett a képző szerveket tartalmazó nyilvántartásába.

Ez persze arra nem garancia, hogy a legjobb terméket ajánlják nekünk, legfeljebb abban lehetünk biztosak, hogy az ügynök érti, mit ad el. 

 


Legalább egy táskányi pénz kell a komoly hasznot ígérő befektetésekhez

Csak a pénz és a kultúra hiányzik hozzá

Számos oka van annak, hogy Magyarországon elenyésző a pénzpiaci alkuszok és az ő szolgáltatásaikat igénybe vevők száma – fejtette ki Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs igazgatója. Mint fogalmazott, cégük végez ilyen tevékenységet, de a tevékenységi palettájukon a vezető szerepet egyértelműen a biztosítással kapcsolatos szerződések jelentik. Az okok között említette, hogy hazánkban igen komoly feltételeknek kell megfelelni - amelyekkel egyet is ért. Például 50 millió forint saját tőkével és szigorú adatvédelmi, társítási rendszerrel kell rendelkezni, amelyeket jogszabályok és az MNB határoz meg és felügyel. Másfelől, az elmúlt negyed évszázad a rendszerváltoztatás után még kevés volt ahhoz, hogy olyan erős, likvid, akár családi magántőke jöjjön össze, amellyel megindítható, és hosszútávon rentábilisan működtethető egy fiduciary-típusú vállalkozás.

A másik oldalon pedig, ha banki terméket ajánl a független pénzpiaci alkusz, a befektetővel nem ő, hanem a pénzintézet szerződik, a saját ellenőrzési rendszerén futtatja át a potenciális ügyfelét, tehát az alkusz tevékenysége közvetett – jelezte Németh, aki végezetül hozzátette: pénzügyi kultúra kérdése is ennek a tevékenységnek a sikere, amely még messze van például az amerikaitól. Egyrészt az átlagember nem tud akkora tőkét felhalmozni, amellyel már tényleg lehet egy jó befektetéssel komoly hasznot elérni, másrészt pedig az átlagügyfélre még mindig az a jellemző, hogy a hiteleket sem hasonlítja össze, ott vesz fel kölcsönt, ahol adnak neki.

 

Kalocsai Kristóf – Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7

Partneroldalak