2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Duplázott a tőkevédett eszközalap

Duplázott a tőkevédett eszközalap

2017. július 13. 11:17

Az alacsony kamatkörnyezetben, kiugró, évi 12,12 százalékos hozamot ért el a napokban a K&H lejárt tőkevédett biztosítási eszközalapja - közölte a K&H Biztosító.

A hat évvel ezelőtt indított, óvatos befektetési politikát folytató, és idén lejáró gyógyszeripari tőkevédett eszközalap összesen közel 105 százalékos hozammal zárt, azaz a befektetett összeg valamivel több, mint dupláját fizeti ki a befektetők számára. A pénzintézet szakértői szerint az alacsony kamatkörnyezetben érdemes a hosszú távú megtakarítási formákat, így a megtakarítási életbiztosítást választani, annál is inkább, mert segítségével a kamatadót is meg lehet spórolni.

Egyre lejjebb mentek a betéti kamatok az elmúlt években az alapkamat mérséklődésével párhuzamosan: 2011 elején például még hat százalékos volt az alapkamat, míg idén júniusban 0,9 százalékot tett ki. A piacon elérhető megtakarítások kamatai, hozamai is mérséklődtek.

Vannak kivételek

„A válság hatásai miatt a lakosság óvatosabb lett, ami a biztonságos befektetések felé terelte a megtakarításokat. A legbiztonságosabb megtakarítási eszközök azok, amelyek tőkevédelmet biztosítanak. Ezek a megtakarítási formák kombinálják a részvénypiaci befektetéseken elérhető magas hozamok lehetőségét a tőkevédelemmel. A tőkevédelemnek természetesen ára van, így ezen befektetési formák hozama elmarad egy azonos száz százalékban részvényeket tartalmazó befektetés hozamától, de van, hogy még ezzel együtt is kimagasló hozamot lehet realizálni. Így történt ez az idén júniusban lejárt K&H tőkevédett gyógyszeripari eszközalapjával, amely a hatves futamidő alatt közel 105 százalékos hozamot ért el” – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosításért és saját értékesítési csatornákért felelős divízióvezetője. Ez évente 12,12 százalékos hozamot jelent, ami messze meghaladja az elmúlt hat év általános hozamszintjét. Összehasonlításképpen a betéti kamatok 2011-ben 1,8-1,9 százalék körül mozogtak, az idén azonban alig haladják meg a 0 százalékot.

Ugyan a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre vonatkozóan, de a szakember lát a gyógyszeriparban további lehetőséget. Ezért száz százalékos tőkevédelem mellett ismét indítottak egy közel nyolc éves futamidejű eszközalapot, amely szintén a gyógyszeripari szektor növekedéséből biztosít részesedést.

A K&H szakértője szerint az ilyen típusú, teljes egészében, vagy részben tőkevédett megoldások segítségével az óvatos befektetők is lehetőséget kapnak kedvező hozamok elérésére A több évre szóló egyösszegű befektetések azért is kedvezőek, mert legalább öt évet követően az elért hozam után nem kell kamatadót fizetni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a megtakarítást egyszeri díjas életbiztosításban, vagy tartós befektetési számlán elhelyezni. Ha pedig a befektetési időhorizontot egészen nyugdíjas korig kiterjesztjük, úgy a nyugdíjbiztosításban vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán elhelyezett megtakarítások után húsz százalék állami támogatás is igénybe vehető. 

Hunyor Erna Szofia

 

Forrás: Pr7/K&H 

Partneroldalak