2019. március. 24. - Gábor napja van
Banner
Banner
Banner
Egyre nő a lakossági hitelpiac

Egyre nő a lakossági hitelpiac

2018. április 6. 9:47

Töretlenül emelkedik a hitelek iránti kereslet a lakosság körében. Az év első két hónapjában már százmilliárd forint fölé került az új lakáshitelek összege, ami 38 százalékos éves növekedést jelent. A személyi hiteleknél még komolyabb a bővülés, 72 százalékkal közel 58 milliárd forintra nőtt a folyósított összeg. A lakáshiteleknél pedig egyértelműen látható a több évig fix törlesztőrészletű konstrukciók népszerűsége is, ezek adják az új hitelek mintegy hetven százalékát. 

Meredek emelkedőn maradt a lakossági hitelpiac, mind a személyi kölcsönök, mind a lakáshitelek piacán nagy a kereslet – derül ki a BankRáció.hu összeállításából, amely a saját és a jegybanki adatokon alapul. 

Kiugró növekedés a személyi kölcsönöknél

A hivatalos számok szerint az év első két hónapjában a bankok összesen 57,57 milliárd forint értékben helyeztek ki személyi kölcsönöket, ez pedig az egy évvel korábbi szinthez képest 72 százalékos emelkedést jelent, 2016 első két hónapjához képest pedig másfélszeres bővülésnek felel meg. 

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője elmondta, a hitelfelvevők a személyi kölcsönöket tartós fogyasztási cikkek vásárlására, lakásfelújításra vagy éppen autóvásárlásra fordítják. Szerinte a személyi kölcsönök iránti kereslet többek között a nettó reálbérek növekedésének és az alacsony kamatoknak köszönhető. A személyi kölcsönök átlagos piaci kamata ugyanis februárban alig haladta meg a 14 százalékot, ami több mint egy százalékpontos csökkenést jelent éves szinten.


A banki hirdetésekben is találkozhatunk kedvező ajánlatokkal, de érdemes alaposan körbenézni a hitelpiacon 
Stockphoto

„Bár a piaci átlagkamatok még tíz százalék felett vannak, az ügyfelekért folyó versenynek köszönhetően sok banknak van bőven tíz százalék alatti kamattal vagy teljes hiteldíjmutatóval elérhető személyi kölcsöne” – tette hozzá a szakember. A portál összeállítása szerint például április elején a 1,5 millió forintos ötéves futamidejű személyi kölcsönök között a legolcsóbbak 7-8 százalékos thm-mel is elérhetőek voltak, különböző feltételek, például 250 ezer forintos nettó jövedelem teljesítése esetén. A bankok közötti verseny miatt egyébként is rendkívül gyorsan változnak a banki ajánlatok, ezért hitelfelvétel előtt érdemes alaposan körülnézni a piacon az olcsóbb hitel érdekében. 

Túl a százmilliárdon a lakáshitelpiac

A szakportál összeállításából kiderül az is, hogy a személyi kölcsönök mellett a lakáshitelpiac is tempós növekedéssel nyitotta az évet. Az év első két hónapjában több mint 109 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ami 38 százalékos emelkedést jelent 2017 január-februárjához képest.

Trencsán Erika a lakáshitelpiaci trendekről elmondta: az új lakáshiteleknél túlsúlyban vannak a több évre fix törlesztőrészletet garantáló, ezáltal kiszámítható kiadást jelentő konstrukciók. „Az év első két hónapjában folyósított lakáshiteleknél a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek aránya megközelítette a hetven százalékot. Ez pedig arra utal, hogy a hitelfelvevők biztonságra törekednek – tette hozzá a szakember. 

A portál szakértői arra számítanak, hogy a lakossági hitelezésben folytatódik a növekedés az év hátralévő részében, és a lakáshiteleknél a több évre vagy akár a teljes futamidőre fix törlesztőrészletet biztosító konstrukcióké lesz a főszerep.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/BankRáció.hu

Partneroldalak