2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Egyre több a megbízható adózó

Egyre több a megbízható adózó

2017. június 14. 9:59

Decemberhez képest húszezerrel több vállalkozás büszkélkedhet azzal, hogy megbízható minősítést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Idén már az „alvó” cégeket is kidobja a rendszer, ezért gazdasági teljesítmény nélkül egy cég sem kerülhet a megbízható kategóriába.

Az első negyedévben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint félmillió (540 468) adózót minősített. Csaknem negyven százalékuk (210 587) mondhatja el magáról, hogy megfelelt a megbízhatóság valamennyi feltételének - tájékoztatott az adóhivatal.

Közölték, januártól új feltételként jelent meg, hogy a megbízható minősítéshez a vállalkozás adóteljesítményének pozitívnak kell lennie, így az „alvó cégek” fennakadnak a rostán. Idén már a jövedéki bírság adóteljesítményhez viszonyított arányát is vizsgálnia kell a NAV-nak. Ugyancsak változás a minősítésben az, hogy öt év helyett négyévre visszamenőleg figyeli a NAV, hogy a vállalkozással szemben volt-e végrehajtás.

A megbízható minősítést elnyerő gazdálkodóknak bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetniük, máskor csak az általános bírság felével kell számolniuk. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus fizetési könnyítést kaphatnak. A visszaigényelt áfát a megbízható nyilvánosan működő részvénytársaságnak harminc napon belül, más megbízható adózónak 45 napon belül utalja ki a NAV.

A kockázatos adózókra vonatkozó feltételek is bővültek. Már az a cég is kockázatosnak minősül, amelynek székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, és adóigazgatási eljárás akadályozása miatt jogerősen mulasztási bírságot szabott ki rá a NAV a minősítés évében vagy az azt megelőző három évben. A NAV-nak az idén január 1. utáni akadályoztatásokat kell figyelembe vennie. Ezúttal a korábbinál több cég kapott kockázatos minősítést, mert nem jelentette be alkalmazottját.

Adózói minősítés eredménye 2016 IV.- 2017. I. negyedévben

Negyedév

Minősítendő adózók összesen

Megbízható

Általános

Kockázatos

2016. IV.

544 306

190 076

319 450

34 780

2017.   I.

540 468

210 587

293 414

36 467

 

A NAV kiemelte: a minősítés eredményéről az először minősített, illetve a megváltozott minősítésű gazdálkodók kaptak értesítést. A korábbi hat hónap helyett három hónapon belül nyújtható be kifogás a minősítés ellen.

Az adózói minősítésről szóló további információk a NAV honlapján fellelhető 71. információs füzetben olvashatók.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/NAV

Partneroldalak