2019. április. 25. csütörtök - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Elfordult a lakosság a rizikós hitelektől

Elfordult a lakosság a rizikós hitelektől

2018. augusztus 14. 11:49

Az első félévben mintegy négyszázmilliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a magyar bankok, ez 36 százalékos bővülésnek felel meg. Az idén hónapról hónapra csökkent a kockázatosabb, változó kamatozású lakáshitelek aránya a teljes piacon, júniusban mindössze 16 százalékos volt, szemben a januári 32 százalékkal.

Erős félévet zárt a magyarországi lakáspiac: az első hat hónapban a bankok csaknem négyszázmilliárd forint összegben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ami 36 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki és saját adatokon alapuló összeállításából, amely megvizsgálta a kockázatos, változó kamatozású és a biztonságosabb, több évre fix törlesztésű új lakáshitelek piacát is. 

Trencsán Erika, a portál szakértője a lakáshitelpiac első félévéről azt mondta: „A féléves számok nem meglepőek, a havonta érkező adatokból már látni lehetett, hogy bőven harminc százalék feletti növekedés lesz az új lakáshitelek piacán. Az emelkedés részben a lakáspiaci élénkülésnek, ezen belül a használt és új lakások iránti keresletnek köszönhető. Szerepet játszik a bővülésben az állami lakástámogatási rendszer, valamint a nettó reálbérek jelentős emelkedése is.”

Egyre kisebb szelet a rizikós hiteleknek

Az új lakáshiteleken belül egyre nagyobb a hosszabb távon kiszámítható, több mint egy évre fix törlesztést garantáló konstrukciók aránya, miközben a rizikósabb, változó kamatozásúak egyre inkább visszaszorulnak. Januárban a változó kamatozású lakáshitelek aránya a teljes piacon belül még 32 százalékos volt, majd hónapról hónapra csökkent. Júniusban mindössze 16 százalékot tett ki. Azaz júniusban csak minden hatodik lakáshitelnél választottak változó kamatozást a hitelfelvevők.


A legbiztonságosabb hitelek azok, amelyek legalább tíz évig vagy a futamidő végéig rögzítettek   MTI-illusztráció

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a legalább egy évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek aránya. Az első félévben a mintegy négyszázmilliárd forintos piac 78 százalékát fedték le. Trencsán Erika azt mondta, a fix törlesztésű lakáshitelek között is érdemes különbséget tenni, mert az 1-5 évre, illetve 5-10 évre azonos törlesztést biztosító konstrukcióknál biztonságosabbak azok, amelyek legalább tíz évig vagy a futamidő végéig rögzítettek. Ezek ugyanis bármilyen kamatváltozás esetén azonos havi kiadást garantálnak, márpedig a nemzetközi gazdasági környezet miatt elképzelhető, hogy a lakáshitel-kamatok feljebb kerülnek a következő időszakban. 

Nem mindegy: havi 66 ezer vagy 85 ezer forint 

A szakportál felhívja a figyelmet arra, hogy mint minden hitel esetében, a több mint 10 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél is érdemes alaposan átnézni a piaci kínálatot a hitelfelvétel előtt. Augusztus elején a portál adatai szerint a húszéves, tízmillió forintos, a futamidő végéig fix törlesztésű lakáshitelek közül a legolcsóbbak havi törlesztőrészlete 66-67 ezer forint volt, a legdrágábbaké pedig meghaladta a 85 ezer forintot. Ez a teljes visszafizetendő összegben akár 4,5 millió forintos eltérést jelenthet.

Trencsán Erika arra számít, hogy a következő időszakban a fogyasztóbarát minősítésnek megfelelő lakáshitelek, ezen belül is a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztést biztosító konstrukciók egyre nagyobb részesedésre tesznek szert a teljes lakáspiacon belül.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/BankRáció.hu

Partneroldalak