2021. május. 16. - Botond, Mózes napja van
Banner
Banner
Banner
Elvárt adót vezet be Szlovákia az adóelkerülés ellen

Elvárt adót vezet be Szlovákia az adóelkerülés ellen

2013. december 3. 15:00

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás kedden az új jövedelemadó-törvényt, amely bevezeti a vállalkozásoknál az elvárt adó intézményét. Míg a társasági nyereségadót csökkenti a kormányzat; a jövőben a veszteséges vagy nullszaldós, illetve egy meghatározott adóösszeget el nem érő cégeknek kell majd fizetniük az új járulékot.

A törvényjavaslatot parázs vitát követően a baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) 81 képviselőjének igen szavazatával, 54 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett, harmadik olvasatban is jóváhagyta kedden délelőtt a 150 fős pozsonyi parlament.
A szlovák parlamenti ellenzék és a vállalkozói körök által is sokat bírált jogszabály jövő januártól a jelenlegi 23 százalékról 22 százalékra csökkenti a társasági nyereségadót, de bevezeti az elvárt adó intézményét.
Az elvárt adót Szlovákiában a veszteséget kimutató vagy nullszaldós vállalatoknak, illetve azoknak a cégeknek kell fizetniük, amelyek adója nem ér el egy meghatározott összeget. Ennek az éves összege az egyes vállalati formák, illetve a cégek bevételének függvényében 480 eurótól (mintegy 140 ezer forint) 2880 euróig (mintegy 900 ezer forint) terjed. Az adó legmagasabb összegét az évi fél millió eurónál magasabb bevételt kimutató cégeknek kell majd befizetniük az államkasszába. Ezt az adót először 2015-ben kell majd befizetniük az érintetteknek a 2014-es adóév alapján.
Az intézkedéstől megközelítőleg évi 112 millió euró többletbevételt remél a szaktárca, amely szerint az új jogszabály jelentős mértékben visszaszorítja majd az adóelkerülést. A pénzügyi tárca álláspontja szerint bevezetését az is indokolttá tette, hogy adataik szerint Szlovákiában a cégek 60 százaléka nem fizet társasági nyereségadót.
A törvény ellenzéki bírálói szerint, az általuk csak "veszteségadónak" nevezett adókötelezettség bevezetése alkotmányellenes, mivel az azt bevezető törvény véleményük szerint visszamenőleges hatállyal módosítja azokat a szabályokat, amelyek alapján a cégek eddig leírhatták veszteségeiket az adóalapjukból. Ezen véleményükre alapozva ellenzéki képviselők jelezték: még kedden egyeztetnek, és várhatóan alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt.

Forrás: MTI

Partneroldalak