2018. május. 22. kedd - Júlia, Rita napja van
Banner
Banner
Banner
Emelkedhet a a kkv-k hitelezése

Emelkedhet a a kkv-k hitelezése

2017. június 14. 11:32

Hamarosan kiderül, mennyire akarják a bankok hitelezni a kis-és középvállalatokat (kkv). A jegybank arra számít, tovább emelhetik a bankok a kkv-hitelezési vállalásaikat.

Július 6-án tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piaci hitelprogram második szakaszához kapcsolódó hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tendert. A bankoknak ekkor nyílik lehetősége a jelenleg is érvényes, 2017. évi 170 milliárd forintnyi kis- és középvállalati hitelezési vállalásaik további emelésére - közölte az MNB.

Emlékeztettek arra: a monetáris tanács májusban döntött a piaci hitelprogram (php) második szakaszának elindításáról. Ennek keretében a jegybanki kockázatkezelő és likviditáskezelő eszközök, azaz a hitelezési kamatcsere ügyletek keretösszege 300 milliárd forint, a preferenciális betétállomány keretösszege pedig 150 milliárd forint.

A php első szakaszához hasonlóan a bankok ezúttal is HIRS kötésével vehetnek részt a programban. A július 6-i tender keretösszege 300 milliárd forint, az ügyletek elszámolása pedig az MNB korábbi kamatcsere-ügyleteihez hasonlóan ezúttal is a tendert követő második munkanapon történik meg. A HIRS-ügyletek lejárata az első szakaszban kötött ügyletekkel megegyezően 2019. február 28.

A php második szakaszában az MNB fix áras HIRS-tendert tart, a meghirdetett mennyiséget meghaladó kereslet esetén a jegybank a kártyaleosztás szabályai szerint fogadja el a banki ajánlatokat. A HIRS-tendert követő preferenciálisbetét-növekmény allokáció nem automatikus, azt az MNB a terméktájékoztatóban rögzített szabályok szerint végzi el.

A monetáris tanács döntésének megfelelően a dinamikus, azaz az eredeti vállalásukat legalább száz százalékkal meghaladó hitelnövekedést vállaló bankok nagyobb arányban részesülhetnek a betételhelyezési lehetőségből, mint a kisebb arányú többletvállalást tevő hitelintézetek.

Az MNB kifejtette: a preferenciális betét maximális állománya legfeljebb 150 milliárd forinttal bővülhet, az egyedi banki preferenciális betéti allokációt az MNB a HIRS tender napján közli a tenderen résztvevő bankokkal. A megemelt preferenciális betét elhelyezésére 2017. augusztustól van a bankoknak lehetősége.

 

Pr7

Forrás: MNB/MTI

Partneroldalak