2018. május. 20. - Bernát, Felícia napja van
Banner
Banner
Banner
Ennyiféle módon vallhatja be az szja-t

Ennyiféle módon vallhatja be az szja-t

2017. január 9. 15:54

Közel 4,5 millió ember közteles Magyarországon személyi jövedelemadó (szja) bevallást készíteni. Mutatjuk, hány megoldásból választhat.

Háromféle módja van az szja-bevallásnak: a klasszikus bevallás, a munkáltató által készített, illetve az adózó felkérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) az szja-bevallás elkészítésére - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a tavalyi adatokat tekintve Magyarországon körülbelül 4,5 millió embernek van szja bevallási kötelezettsége. Kiemelte: az őstermelőnek, az egyéni vállalkozónak, és az általános forgalmi adót (áfa) fizető magánszemélynek továbbra is a klasszikus bevallást kell választania.

„Arra is van lehetőség, hogy ha a dolgozónak csak a munkáltatójától van jövedelme, akkor megkéri a munkaadóját, hogy számoljon el", ezzel az szja bevallási formával tavaly mintegy 600 ezer munkavállaló élt - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A harmadik bevallási mód, ha a munkavállaló telefonon, levélben, e-mailben vagy SMS-ben kéri az adóhivatalt szja-bevallásának elkészítésére, akkor a NAV saját adatai alapján elkészíti és márciusban kiküldi számára a bevallás tervezetét. Ha az abban foglaltakkal egyetért, semmit sem kell tennie - csak befizetni az adót, ha befizetési kötelezettsége van -, ellenkező esetben észrevételt kell benyújtani a NAV-hoz.

 

Pr7/MTI

Partneroldalak