2018. július. 23. hétfõ - Lenke napja van
Banner
Banner
Banner
Felére csökkenhet az adóbírság

Felére csökkenhet az adóbírság

2017. augusztus 8. 16:35

Jóval szigorúbban venné az adózó fellebbezési lehetőségeit új bizonyítékok behozatala kapcsán az adóhatóság a jövőben - áll a legfrissebb adóeljárási törvénytervezetben. Ugyanakkor a fellebbezési jogról való lemondás esetén a bírság felét elengedné a hatóság - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. 

Fontos változás - a jelenleg hatályos törvényhez képest -, hogy ha az adózó lemond a hatóság által utólagos adómegállapításról hozott elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogáról és határidőre befizeti az előírt adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott bírság ötven százalékának megfizetése alól - derül ki a 2017. július 31-én nyilvánosságra hozott új adóeljárási törvénytervezetből.

A folyamat lerövidítése érdekében tett további fontos lépés a hatóság részéről, hogy egy fellebbezés alapján indult új eljárásban az adózó nem mutathat be olyan új tényeket, illetve nem hivatkozhat olyan új bizonyítékra, amelyről már az elsőfokú döntés meghozatala előtt tudomása volt, de az adóhatóság felhívása ellenére az adott tényre nem hivatkozott. Ez azt jelenti, hogy ha az adózó valamilyen bizonyítékot nem mutatott be kellő időben, azt az adóhatóság a fellebbezés után egyszerűen figyelmen kívül hagyhatja.

Gyorsítanák az adóeljárás folyamatát

„A tervezet alapján úgy tűnik, hogy a hatóság a sokszor elhúzódó esetek helyett a minél rövidebb és gyorsabb adóeljárási folyamatban érdekelt és az érintett cégeket arra kívánja ösztönözni, inkább ne vitatkozzanak, nyugodjanak bele az első megállapításba, még ha az túlzottan kemény vagy adott esetben megalapozatlan is” – hívta fel a figyelmet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere. A szakértő hozzátette: ha az adózó nem nyugszik bele a megállapításba, akkor rögtön duplázódó adóbírsággal számolhat, és igazát is csak nehezen fogja tudni alátámasztani új bizonyítékok bemutatása nélkül.

A jelenleg hatályos törvény értelmében a fellebbezésben lehet új tényekre és bizonyítékokra hivatkozni, hozzájárulva ezzel a sok esetben elhúzódó eljáráshoz. Az eddigi gyakorlattól eltérően így a jövő esztendőtől jóval súlyosabb következményekkel kell számolnia az adózónak egy hiányzó, „később előkerülő” dokumentum esetén.

„A kezdődő adóellenőrzés során az adózónak a lehető legalaposabban kell eljárnia, vagyis lehetőség szerint már az ellenőrzés korai szakaszában is érdemes egy felkészült adótanácsadó segítségével dolgoznia” – hívta fel a figyelmet a Crowe FST szakértője.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/
Crowe FST

 

Partneroldalak