2018. december. 10. hétfõ - Judit napja van
Banner
Banner
Banner
Hatvanezerrel nőtt az ATM-ek száma

Hatvanezerrel nőtt az ATM-ek száma

2017. november 14. 13:38

Összesen több mint hatvanezer új terminálon lehet majd kártyával fizetni, miután a bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítése érdekében indított kormányzati program teljes támogatási keretét lejegyezték a szolgáltatók.

A kormány kiemelt célja a készpénzállomány csökkentése, a modern készpénzmentes fizetési megoldások ösztönzése. A hazai fizetési rendszer korszerűsítési stratégiájának alapját a bankkártya-elfogadóhálózat bővítése jelenti, amely az egyik leglényegesebb előfeltétele minden további, a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, illetve a gazdaság digitalizációjának elősegítését szolgáló lépésnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezért tavaly támogatási programot indított az elektronikus fizetési infrastruktúra látványos szélesítése érdekében - tájékoztatott az NGM.

Közölték, a tavaly indult bankkártya-elfogadóhely telepítési program első lépcsőjében telepíteni vállalt mintegy harmincezer terminál már a több mint felét forgalomba is helyezték a programban részt vevő szolgáltatók. A szükséges felkészülési időt követően hónapról-hónapra dinamikusan nő a kihelyezett kártyaolvasók száma. A program második lépcsőjében újabb harmincezer terminál telepítésének támogatását biztosítja a kormány, eszközönként 80 000 forint támogatást nyújt a költségvetés.

A szolgáltatók a második ütemben is az ingyenes telepítés mellett legfeljebb egy százalék forgalomarányos díjat számíthatnak fel. A korábban jellemző 3-5 százalék díjtételt tehát jelentősen sikerült csökkenteni, illetve a több jogcímen kiszámlázott tételek helyébe egy fizetési kötelezettség lép. Így a kisebb vállalkozások, kereskedelmi egységek is méltányos költségszinten tudják a bankkártyákat elfogadni fizető eszközként, amelynek forgalombővítő hatása lehet. Ez különösen fontos lehet akkor, amikor az érintőkártyák gyors elterjedésével és korszerű mobil fizetési applikációk megjelenésével egyre több fogyasztó kíván POS-terminálon keresztül fizetni.

A „Bankkártya-elfogadó terminálok számának növeléséhez nyújtott támogatás” című felhívásra beérkezett támogatási igények meghaladták a rendelkezésre álló keretet, ezért a programot a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 14. 15 órától felfüggeszti. Támogatási kérelmek benyújtására ezt követően nem lesz lehetőség.

 

Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak