2018. november. 19. hétfõ - Erzsébet napja van
Banner
Banner
Banner
Hetvenezer cég kap levelet a NAV-tól

Hetvenezer cég kap levelet a NAV-tól

2017. december 7. 9:33

Ma kapja meg a személyes tájékoztatást az a több mint 70 ezer vállalkozás, amely a kisvállalati adó (kiva) választásával a becsült számítások alapján legalább 10 százaléknyi közterhet spórolna jövőre. A próbaszámításokat minden cégnek érdemes elvégezni. Ebben segít a Nemzetgazdasági Minisztérium kiva-kalkulátora.

Több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak a kormány. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között. A legoptimálisabb forma kiválasztásban segít most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium. Közölték, ma az ügyfélkapun keresztül több mint 70 ezren kapnak tájékoztatást arról, hogy – a gazdasági tárca szakértői által megállapított módszerrel történő – számítás alapján megérné jövőre a kivát választani. 

Az NGM kifejtette, több mint 25 ezer cég esetében a korábbi évek bevallási adatain nyugvó számítást is tartalmaz a NAV levele,  a rendelkezésre álló bevallási és foglalkoztatási adatok alapján  az adóhivatal közli azt is, hogy mennyi közterhet spórolhatna meg a cég, ha számviteli és egyéb adatai pontosan úgy alakulnának 2018-ban, mint 2016-ban. További 45 ezer cég talál ma tájékoztatást a tárhelyén. Esetükben a számítás kellően pontos elvégzéséhez szükséges adatok egy része nem áll a NAV rendelkezésére. Az adónem választásával ugyanakkor valószínűleg ők is jól járnának, hiszen az elérhető adatok alapján a megtakarítás esetükben is több mint tíz százalékra becsülhető. Az NGM kiva-kalkulátorának segítségével a 2018-ra vonatkozó döntések (például, ha nő az alkalmazottak száma vagy a fizetése) figyelembevételével minden cégnek érdemes a számításokat elvégezni.

Kik választhatják a kivát?

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. A kisvállalati adó mértéke jövőre a törvény által meghatározott adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kiva-kalkulátor ezen a linken érhető el.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak