2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Hitelfedezeti garanciával bővít az Exim

Hitelfedezeti garanciával bővít az Exim

2014. június 18. 17:16

Új hitelfedezeti garanciaprogrammal bővíti konstrukcióit exportélénkítési hitelprogramja keretében az Exim. A hitelezési kockázat részbeni átvállalásával az Exim olyan vállalkozásoknak is segít forráshoz jutni, melyeket eddig a hitelintézetek mellőztek. A garanciaprogram már hat kereskedelmi banknál elérhető, további három pedig jelezte csatlakozási szándékát.

Az Exim szerdai közleménye szerint az exportélénkítési hitelprogramban kedvező, fix kamatozású forrást biztosítanak a hitelintézeteknek, amelynek segítségével lehetővé válik az exportra termelő vállalkozásoknál vagy azok beszállítóinál a finanszírozási igények kielégítése.

A hitelprogram keretében eddig meghirdetett, két éven túli, valamint a két éven belüli hiteltermékekhez már lehetőség nyílik a hitelfedezeti garancia igénybevételére is - közölték.

Az Exim a garanciaprogramhoz csatlakozó kereskedelmi bankokkal olyan feltételrendszert dolgozott ki, amelyben a hitelfedezeti garancia nyújtásával standard eljárás esetén a hitelintézetek finanszírozási kockázatának 60 százalékát, míg egyedi döntés keretében akár 80 százalékát átvállalja, versenyképes kondíciók mellett. Az Exim a kereskedelmi bankok hiteldöntését követő 10 munkanapon belül vállalja a garanciakérelem elbírálását.

Az új konstrukció keretében az Exim a piacinál kedvezőbb kamatfeltételeken túl a hitelezési kockázatokat is részben átvállalja. A közlemény szerint így olyan, exportra termelő vállalkozások is hitelezhetővé válnak a hitelintézetek számára, amelyek finanszírozását a magas fedezetelvárások miatt eddig nem preferálták.

A hitelprogram keretén belül a refinanszírozott hitelekhez nyújtott hitelfedezeti garancia exportcélú beruházások, illetve közvetlen vagy beszállítói áru- és szolgáltatásexport esetén igényelhető, a programban részt vevő hitelintézeteken keresztül.

Az Exim garanciaprogramjába első körben hat kereskedelmi bank lépett be, a Budapest Bank, a Gránit Bank, az MKB, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit Bank, csatlakozási szándékát pedig a CIB, a Commerzbank és a Sberbank is jelezte - áll a közleményben.

Az Exim exportélénkítési hitelprogramjának (EHP) kerete jelenleg egymilliárd euró, ami folyamatosan bővül. A refinanszírozásra épülő konstrukció lényege, hogy olcsó forrást biztosítanak a magyar hitelintézeteknek, melyek ezáltal rendkívül kedvező kamatozású hitelt tudnak nyújtani az exportban érdekelt kis- és középvállalkozásoknak. Az EHP keretén belül tavaly átlagosan 2,15 százalékos kamat mellett juthattak hitelhez a vállalkozások, mely a piaci források árának mintegy harmada.

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak