2019. január. 20. - Sebestyén napja van
Banner
Banner
Banner
Így juthat könnyebben saját lakáshoz

Így juthat könnyebben saját lakáshoz

2017. február 16. 9:37

Rengeteg új lakás épül idén, a verseny pedig kiélezett a vevők között, ugyanakkor van rá mód, hogy előnyre tegyen szert a többi vásárlóval szemben.

Egyre több új lakás kerül piacra, az egyik legelterjedtebb forma pedig a 20+80 százalékos konstrukció, amelynek keretében az új lakás vételárának 20 százalékát fizeti az eladónak, a társasház-fejlesztőnek a szerződéskötéskor, majd a maradék 80 százalékot akkor, amikor már lényegében készen van a lakás. Bár a 80 százalékos vételárrészlet kifizetéséig hónapok telhetnek el, érdemes körültekintően felkészülni, főleg, ha hitelre és állami támogatásra is igényt tart a vásárló - figyelmeztet friss elemzésében a BankRáció.hu.

“A lakásvétel előtt alaposan fel kell mérni a családi költségvetést. Egyrészt, hogy rendelkezésre áll-e a vásárláshoz szükséges saját erő, valamint azt, hogy a szükséges hitelt biztosan törleszteni tudja-e az igénylő” - mondta Gergely Péter, a portál hitelszakértője. Szerinte érdemes legalább 5 vagy 10 évre fix törlesztőrészletű hitelt választani a lakásvásárláshoz.

A hitelajánlatokat pedig még a szerződéskötés előtt alaposan át kell nézni, mert jelentős különbségek vannak a lakáshitelek között. A februári elemzés szerint egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű 5 és 10 éves fix törlesztőrészletű hitelek teljes hiteldíjmutatója között több mint 2 százalékpontos különbségek voltak, ez pedig havonta 8-10 ezer forintos, a teljes visszafizetendő összegben pedig több millió forintos tételt jelent.

A szakember szerint, ha biztosan hitelre lesz szükség, akkor érdemes úgynevezett előminősítést is kérni a kiválasztott banktól. “Az előminősítésről szóló papírral könnyebb a lakásvásárlás, hiszen az eladónak, új lakások esetén jellemzően a társasház építtetőjének be lehet mutatni a dokumentumot, ami bizonyítja, hogy maximálisan mennyi hitelt nyújtana a vevőnek a bank. Ezáltal az eladó biztos lehet abban, hogy a pénzéhez jut. Az új lakások iránti jelentős kereslet miatt a szükséges papírokkal rendelkező vásárló előnyben lehet azokkal szemben, akik kevésbé felkészülten vágnak bele a vásárlásba.

Ha a lakásvásárláshoz a saját erő és a hitel mellett állami támogatást is igényelne a vásárló a Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében, akkor érdemes a támogatás igényléséhez szükséges feltételeket tisztázni és a szükséges papírokat is időben összegyűjteni. “A szigorú feltételek miatt a szakértőktől kell tanácsot kérni, hogy a támogatás igénylése zökkenőmentes legyen” - mondta Gergely Péter.

A szakember arra számít, hogy a múlt év során felélénkülő lakáshitelpiac az idén is növekedni fog, részben az újlakás-piacon növekvő kínálat, a CSOK, és a növekvő reálbérek eredményeként.

 

Forrás: Pr7/Bankráció

Partneroldalak