2018. április. 23. hétfõ - Béla napja van
Banner
Banner
Banner
Így spórolhatja meg a felújítási költségek harmadát

Így spórolhatja meg a felújítási költségek harmadát

2017. január 12. 11:54

Saját lakás vásárlásához és különféle, ingatlannal kapcsolatos költségekre is felhasználható a lakástakarék, amihez 30 százalékos állami támogatás jár. 

Különböző havi részletekkel fizethető a lakástakarék (LTP), ám ezt a konstrukciót, illetve az állami támogatást leginkább kihasználni a havi húszezer forintos megtakarítással lehet. Bár egy személy egyszerre csak egy szerződésre igényelhet állami támogatást, de a családban több szerződés is köthető. Így ha többet is félre tudnánk tenni havi húszezer forintnál, nyithatunk például házastársunkra, gyerekeinkre is LTP-t – írta a bankráció.hu. Közölték, amikor eljön az építkezés, lakásvásárlás, korszerűsítés ideje, a családtagok szerződése összevonható. Ily módon, továbbá az LTP-szerződéshez igényelhető kedvező kamatozású hitelekkel együtt már egész komoly összeg állhat rendelkezésre.

Mint ismeretes, az LTP-szerződés megtakarítási ideje négy és tíz év között választható. A számlanyitási díj általában a szerződéses összeg egy százaléka. A számlavezetési díj havonta 150 forint. A befizetett összeg után fix betéti kamat jár, kamatadó-mentesen. A megtakarítási idő alatt vagy annak végén kedvező, fix kamatú és törlesztőrészletű forintkölcsön igényelhető a megtakarítás mellé.

Ráadásul idén júliustól az eddiginél még kedvezőbb feltételekkel lehet majd LTP-szerződést kötni, ugyanis a kiutalási időszak a jelenlegi három hónapról két hónapra fog csökkenni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakástakarékkal rendelkezők hamarabb juthatnak majd a pénzükhöz. Bár a lakás-takarékpénztári megtakarítások főbb jellemzői egységesek, azért a konstrukciók között találhatunk olyan ajánlatokat, amelyek bizonyos szempontból kedvezőbbek a másiknál, vagy éppen valamilyen akciót kínálnak.

Milyen feltételekkel és akciókkal köthetünk lakástakarék-szerződést?

A lakástakarékok legtöbbször a számlanyitási díjra hirdetnek akciókat, mivel ez egy olyan költség, melyet rögtön a számlanyitáskor meg kell fizetnünk, alapesetben a szerződéses összeg egy százalékának megfelelő összeg. Ezt megspórolhatjuk, ha olyan konstrukciót választunk, ahol a számlanyitási díj 100 százalékát elengedik, vagy csökkenthetünk rajta, ha például csak a felét vagy egy havi betétnek megfelelő összeget kell kifizetünk a számlanyitáskor. Az egy havi betétösszeg fenti példában 20.000 forint, utóbbi esetben számlanyitási díjként is ennyit kell befizetnünk.

Akciós feltételként legtöbbször azt szabják a lakástakarékok, hogy a megtakarítási idő alatt például nem szüntethetjük meg, nem ruházhatjuk át a szerződésünket, tehát hűségvállalást várnak el, valamint azt, hogy a havi rendszerességű befizetéseinkkel ne maradjunk el. Gyakori, hogy a pénzintézet más termékének vagy szolgáltatásának igénybevétele esetén érvényes az adott akció. Például a pénzintézetnél nyitott bankszámláról kell teljesíteni a havi befizetést, akár csoportos beszedéssel, vagy hitelkártya szerződést kell kötnünk a lakástakarék-szerződésünkkel egy időben, esetleg nyugdíjbiztosítás vagy életbiztosítás egyidejű kötésével vagy ezek meglétével juthatunk az adott kedvezményhez. SMS-szolgáltatás vagy internetbank igénylését is elvárhatják a pénzintézetek, illetve olyan feltétel is található, ahol vállalni kell, hogy telefonon, e-mail-ben és más elérhetőségeinken reklámokat küldhessenek.

Részletek, kalkuátor és táblázat itt található.


Pr7

Forrás: Bankráció

Partneroldalak