2018. április. 23. hétfõ - Béla napja van
Banner
Banner
Banner
Ilyen, amikor a túl sok pénz okoz problémát

Ilyen, amikor a túl sok pénz okoz problémát

2017. január 12. 12:44

Előfordul, hogy a saját pénzünket drágább használni, mint a bankét, ezért érdemes időnként átgondolni a tervezett növekedés finanszírozási lehetőségeit. 

„A külső források és a saját tőke arányának optimális szerkezete tudatos pénzügyi tervezést igényel, a hazai családi vállalatoknál azonban ez sokszor megszokás alapján történik. Pedig megéri időt és energiát fordítani erre, mert nagyban segíti a cég hatékony növekedését, és a gazdasági környezet és a fogyasztói szokások villámgyors változásaihoz történő alkalmazkodást” – vallja Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője. 

A cégek működését meghatározó gazdasági, jogszabályi, politikai és piaci környezet világszinten rohamos változása, illetve a fogyasztói szokások soha nem látott sebességű fejlődése egyre gyakoribb és gyorsabb változásra kényszeríti a cégeket. Az új kihívásokhoz szükséges alkalmazkodási képességet nagymértékben befolyásolja a vállalatok tőkeszerkezete, a felhasznált saját tőke és hitel aránya.

„Az optimális tőkeszerkezetet úgy kell kialakítani, hogy a cég a lehető leghatékonyabban használja föl a saját és a külső forrásokat: a piaci hitelek bevonása kellően támogassa a dinamikus fejlődést, de ne tegye ki felesleges hitelkockázatnak a céget. Ugyanakkor abba a hibába sem szabad esni, hogy a saját források túlzott mértékű használatával drágítsuk a finanszírozást” – hangsúlyozta ki Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

Mit tegyünk, ha túl sok vagy túl kevés

„Amennyiben túl kevés a saját tőke, úgy az eredménytermelő képesség javításával, a tevékenység racionalizálásával, vagy tőkebevonással lehet javítani a tőkeszerkezeten. Ellenkező esetben - ami a hazai családi cégekre inkább jellemző -, ha túl nagy a saját tőke aránya, úgy beruházásokkal, felvásárlásokkal vagy osztalékfizetéssel és részvény-visszavásárlással lehet csökkenteni a tőkeköltséget. Így az átlagos tőkeköltség - azaz a tőkétől elvárt hozam és a felvett hitelek kamata - adott kockázat mellett a lehető legalacsonyabb lesz” – javasolja Hegyi Ádám, a KBC Securities Corporate Finance igazgatója. 

Akár a nemzetközi, akár a hazai nagyvállatokat tekintjük, szektoronként is eltérő a tőkeszerkezet: az informatikai és energetikai cégek esetében a legnagyobb a hitel/tőke aránya, akár 50%-ot is elérhet, a gyógyszeripari és az élelmiszeripari cégeknél azonban a finanszírozás ötödét sem teszi ki a hitelállomány. 

„Tapasztalataink szerint a hazai családi vállalatok tőkeszerkezetét leginkább a tulajdonos személyes preferenciái, illetve a már kialakult szokásrend határozza meg, semmint az aktuális piaci környezethez igazodás. Ahogy azonban egy autóval sem állandó tempóval haladunk, hanem mindig az adott útviszonyoknak megfelelő sebességet választunk, úgy a vállalatok esetében is az adott környezeti tényezőkhöz igazodóan kell meghatározni a tőkefinanszírozás szerkezetét” - tájékoztatott Ékes Ákos.

 

Forrás: Pr7/K&H

Partneroldalak