2018. október. 20. szombat - Vendel napja van
Banner
Banner
Banner
Íme, a 2017-es év legfontosabb gazdasági változásai

Íme, a 2017-es év legfontosabb gazdasági változásai

2017. december 31. 11:47

Jóval nagyobb sebességre kapcsolt 2017-ben a magyar gazdaság, oly annyira, hogy az az előzetes várakozásokat is felülmúlta. A gyorsulást a lakossági fogyasztás bővülése és a beruházások mértékének növekedése is segítette. Jól teljesített a DGP, bővült a foglalkoztatottság, nőttek a keresetek. Összefoglaltuk, mi minden változott 2017-ben a magyar gazdaságban.

Számos terméknek csökkent 2017 januárjától az általános forgalmi adója (áfa), ami a fogyasztók pénztárcáján is érződött. A 27 százalékos áfa kulcsa több termékcsoport esetén is kisebb lett:

  • a friss tej, a nyers csirkehús és a tojás esetében (5 százalék);
  • a vendéglátásban (a helyben, nem munkahelyi étkezdében fogyasztott ételeknél ment le 18 százalékra);
  • az internetnél első körben szintén 18 százalékra csökkent.

 

Ugyanakkor az áfa-beszedés hatékonyságának növelése érdekében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a 2017-es év elején kiterjesztette az online pénztárgépek rendszerét számos tevékenységi körre. Az a vállalkozás, amely ezek után sem adott blokkot és lebukott, egymillió forintos bírság róható.

A munkáltatókat és a munkavállalókat érintő változások

A legnagyobb változást a minimálbér emelése és a munkáltatói járulékcsökkentés eredményezte. E szerint 2017. január 1-től:

  • 127 500 forintra emelték a havi minimálbért,
  • és 161 ezer forintra – a szakképzettséget igénylő pozíciókban – a garantált bérminimumot,
  • nőtt a közmunkások bére is, a teljes munkaidőben dolgozók 79 155 helyett 81 530 forintot kaptak,
  • A középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörökben 101 480 forintról 106 555 forintra emelték a béreket.

Béren kívüli juttatások

Számtalan ponton változott a cafeteria rendszere: 43,66 százalékra nőtt az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás és számos más népszerű juttatás utáni adó, azzal kiegészítve, hogy mostantól ezek korlátlanul adhatók. Változtak a lakáscafeteria szabályai: a munkáltató is támogathatja az albérleti díjat, béren kívüli juttatásként adómentesen adható 2017-től óvodai szolgáltatás és lakáscélú támogatás, valamint új elemként lépett be a százezer fontos keretösszegű készpénz-cafetéria.

A munkáltatói járulékok öt százalékponttal csökkentek, ami hozzájárult a bérek emelkedéséhez.

Jelentősen, 60 százalékkal nőtt a kommunizmus áldozatainak nyugdíja.

Érdemben módosult az adórendszer

Hatmillió forintról 12 millió forintra bővült, ezen belül 8 millió forintig áfa-mentessé vált katás adózás árbevételi határa.

Maradt a személyi jövedelemadó kulcsa (szja), de számos kisebb változás lépett életbe az adónemben, például módosult a munkába járás költségtérítése.

Egységesen 9 százalékos lett a vállalati nyereségadó.

Adókedvezményt kaptak a startupokba fektető vállalkozások, az energiahatékony beruházók, a műemlékeket felújítók, és a vendéglátósok, akik zenészeket alkalmaznak éttermükben.

Jelentősen szűkült az adóelkerülés lehetősége.

Fókuszban  a családok

Bővült a kétgyerekes családok adókedvezménye az eddigi 12 500 forint/gyerekről 15 000 forintra, egyúttal csökkent az ezzel kapcsolatos adminisztrációs teher.  Első házasoknak 24 hónapig jár a havi 5000 forintos állami nászajándék akkor is, ha közben megszületik a gyerekük. Rugalmasabbá váltak a csok felvételének feltételei.

Átalakult a bölcsődei rendszer, négyféle típusú gyerekvigyázó intézmény jött létre: klasszikus bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde és családi bölcsőde. A gyed legmagasabb összege 178 500 forintra emelkedett  155 400 forintról.

Nyugdíjkorrekciós kiegészítés

A nyugdíjak reálértéke 2010-2014 között a valódi mértéke fölé becsült inflációt követő emelések miatt több, mint 8 százalékkal nőtt, ami felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével. A 2015. évi 1,8 százalék, majd a 2016. évi 1,6 százalékos emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idén januári – szintén 1,6 százalékos – növelés már  nem ellensúlyozta az infláció pénzrontó hatását. Ennek következtében  novemberben  0,8 százalékos korrekcióban is részesültek a nyugdíjasok, amelynek 2017-re járó teljes (tehát mind a 12 hónapra járó) összegét egyösszegben kapták meg novemberben. 

Nyugdíjprémium

Most először a pótlólagos emelés mellett nyugdíjprémiumot is fizetett az állam 2017 novembrében. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének 2017-ben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás egyenlegcélja várhatóan teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki 2016 legalább egy napján, valamint 2017. novemberében nyugellátásban részesül, és a nyugdíjkorhatárát 2016-ban betöltötte.

Ráadásul a kormány jelentősen kiterjesztette a jogosultak körét: nem csak a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphattak nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást), hanem ennél jóval szélesebb kör. Mindenekelőtt a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek, valamint az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban  részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és több hasonló jogosulti kategória tagjai.

Pr7

Forrás: Pr7-gyűjtés

Partneroldalak