2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Indul az új növekedési hitelprogram

Indul az új növekedési hitelprogram

2018. szeptember 18. 16:07

Ezermilliárdos keretösszeggel, fix kamatozású növekedési hitelprogramot (nhp fix) indít 2019-ben a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi lehetőségének további javítására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Elindítja Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű, ezermilliárd forintos keretösszegű projektjét  a jegybank Monetáris Tanácsa. A program eddigi három szakaszában, mintegy négy év alatt mintegy 2800 milliárd forint összegben került sor hitelszerződések megkötésére. Ezt figyelembe véve az ezermilliárd forintos keretösszeg elégséges lehet arra, hogy az elkövetkező években érdemi hatást gyakoroljon a kis-és középvállalkozók (kkv) hitelezésére – áll a jegybank weblapján.

E szerint az igénybevételre vonatkozó időbeli korlátot jelenleg nem határozták meg. A kihelyezésnek banki kapacitáskorlátja nincs, a bankok akár két év alatt is képesek lehetnek kihelyezni ezermilliárd forintnyi kkv-hitelt, a kihasználtság időbeli alakulását döntően a kkvk részéről jelentkező kereslet befolyásolhatja.

A program legfontosabb paraméterei, illetve a lebonyolítás módja megegyezik az NHP korábbi szakaszaiban előírtakkal. Ennek megfelelően a refinanszírozási struktúra, a jogi- és informatikai keretek, a fedezeti követelmények, a hitelméret alsó határa, a maximális kamatmarzs változatlan marad. A korábbi szakaszokhoz hasonlóan, az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosítja a hitelintézeteknek a refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum évi 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább a kkv-nak. A refinanszírozási hitelek maximális futamideje a korábbi szakaszokhoz hasonlóan.

Újdonságot jelent azonban, hogy az új konstrukció keretében csak három évnél hosszabb futamidejű hitelek nyújthatók, összhangban azzal a céllal, hogy növekedjen a hosszú és fix kamatozású hitelek aránya. A keretösszeg bankok közötti allokációjának részleteit az MNB a közeljövőben dolgozza ki. A keretösszeg hitelintézetek közötti allokációs mechanizmusának meghatározására a részletszabályok véglegesítése során fog sor kerülni.

Kizárólag új, beruházási célú hitelek nyújthatók

Az MNB olyan megoldást kíván megvalósítani, amely nem korlátozza a hitelezni kívánó bankok aktivitását, ugyanakkor nem biztosít keretet olyan bankoknak, amelyek azt nem kívánják kihasználni. Ennek érdekében várhatóan az eddigi szakaszokban alkalmazott módszerek ötvözésére kerül sor: a bankok egy előre meghatározott küszöb eléréséig a nagyobb rugalmasságot biztosító és a hitelintézetek közötti versenyt elősegítő „érkezési sorrendben” vehetnek igénybe refinanszírozást (a második szakaszhoz hasonlóan), a küszöb elérése után azonban az MNB valamilyen allokációs mechanizmus alapján a fennmaradó keretet a tervezhetőség érdekében szétosztja a bankok között. A bankoktól kapott visszajelzések szerint ugyanis a kihelyezések végéhez közeledve szükségük van egy egyértelmű, kiszámítható, saját keretre.

Kizárólag új, beruházási célú hitelek nyújthatók (ideértve a lízing formában történő finanszírozást is). Az NHP harmadik szakaszára a hitelcélok köre a beruházásokra szűkült, a forgóeszköz-finanszírozási és támogatás-előfinanszírozási igényüket a vállalkozások már piaci alapon elégíthették ki. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben továbbra sem indokolt ezen változtatni, a forgóeszközhitel-finanszírozás a vállalkozásoknak piaci alapon sem okoz problémát, emellett támogatott konstrukciók is elérhetők ilyen célra. A nagyobb célzottság érdekében azonban várhatóan kismértékben ennél is tovább szűkül majd a beruházási célok köre.

A maximális hitelméret, illetve az egy kkv által összesen felvehető hitelek összege a program harmadik szakaszának forintpillérével megegyezően egymilliárd forint lesz. 

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/MNB

Partneroldalak