2022. május. 28. szombat - Emil, Csanád napja van
Banner
Banner
Banner
Ingyenes pénzügyi projektnapok

Ingyenes pénzügyi projektnapok

2018. június 26. 12:21

Idén ismét ingyenes pénzügyi projektnapokat szervezett a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ.

A hét városba ellátogató ingyenes pénzügyi projektnapok rendezvénysorozaton összesen mintegy hatszáz diák vett részt. Az egyes helyszíneken interaktív tanóra várta a diákokat, amit egy nyilvános pódiumbeszélgetés követett, majd pedig online kvíz show zárta a programot. Az összesített válaszok érdekes eredményeket hoztak: kiderült többek között, hogy a fiatalok kiemelkedően fontosnak tartják az önálló pénzkezelést és a pénzügyi tudatosságot.

A megkérdezett középiskolások csaknem háromnegyede kap zsebpénzt és mintegy kétharmada keresett már pénzt diákmunkával. Válaszaik alapján ebből szórakozásra nagyjából ötezer és tízezer forint közötti összeget költenek havonta. A szülőktől kapott/megkeresett pénzt fele-fele arányban tartják készpénzben, illetve bankkártyán.  Mindez azt mutatja, hogy a diákok jelentős részének vannak önálló tapasztalatai a pénzkezelés terén.

Jelentősebb kiadásokra gyűjtenek

Nagyobb pénzköltéseikben tudatosak, pénzt gyűjtenek a nagyobb kiadásokra és kétharmaduk nyilatkozta, hogy összehasonlítja a termékek árait a boltok kínálatai szerint. Szórakozásra is szánnak pénzt, de egy nagyobb kiadással járó fesztiválra a megkérdezett fiataloknak csak közel a fele költene.

A hitelhez fűződő viszonyukat tekintve szkeptikusak: autóra, lakásra, telefonra a középiskolások harmada egyáltalán nem venne fel felnőtt korában hitelt, míg abban fele-fele arányban oszlanak meg a vélemények, hogy tanulásra szabad-e hitelt felvenni. Az eredmények alapján a legjobban a már őket is érintő pénzügyi kérdésekre tudták a választ. Jól ismerték a diákhitel konstrukciókat és olyan, a pénzügyek kezelésének elengedhetetlen fogalmait, mint a különböző befektetések futamideje, a THM, vagy a biztosítások.


A középiskolások többsége kap zsebpénzt és sokuk keresett már pénzt diákmunkával        Fotó: MTI

A projektnapokat lezáró online kvízjáték során 15 kérdés helyes megválaszolásával a diákok maximum háromszázezer forintot gyűjthettek iskolájuk alapítványának.  A megnyert összeget a programban résztvevő középiskolák a Pénziránytű Alapítvány céljaival összhangban, a pénzügyi nevelés támogatására fordíthatják.

A nem reprezentatív tapasztalatok alapján összességében elmondható, hogy a fiatalok kiemelkedően fontosnak tartják a pénzügyi ismeretek tanítását az iskolában. Bár még ritkán használnak pénzügyi tervező alkalmazásokat, de tudatosak, érdeklődőek és fontos számukra, hogy tisztában legyenek a pénzügyi alapfogalmakkal. Nem félnek kérdezni vagy segítséget kérni, ugyanakkor saját maguk is mérlegelik lehetőségeiket.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénziránytű Alapítvány

Partneroldalak