2019. február. 23. szombat - Alfréd napja van
Banner
Banner
Banner
Júliustól indul az online számlázás

Júliustól indul az online számlázás

2018. január 17. 12:56

Július 1-től élesben indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze: az online számlázás. A kormány több mint egy éves felkészülési időt biztosít az átállásra, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad. Mától már elérhető a vonatkozó miniszteri rendeletmódosítás tervezete és a számlázó szoftver fejlesztőknek szóló, informatikai részleteket pontosan meghatározó leírások is.

Mától a számlázó programok adatszolgáltatásához szükséges technikai specifikáció, valamint egyéb műszaki leírások is elérhetőek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelettervezetével együtt. Ezek a fejlesztőket segítik, hiszen a számla kiállítójánál az adatszolgáltatást a program automatikusan végzi, az a vállalkozóknak semmilyen plusz munkát nem jelent. A kormány – a 2017. július 1-ei indulással – a kötelező három hónapos felkészülésnél is jóval hosszabb időt biztosít a vállalkozásoknak és a szoftver fejlesztőknek, hogy az új szabályoknak meg tudjanak felelni – tájékoztatott az NGM.

Július 1-től élesben indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze: az online számlázás, amely jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is, így a számlakiállítói oldalról kiváltja a belföldi összesítő jelentést. Sőt a gazdálkodók a Nemzati Adó-és Vámhivatal (NAV) egy újabb szolgáltatását is igénybevehetik majd: lekérdezhetik az összes, adatszolgáltatással érintett számlájukat, így például partnereik számláit is megnézhetik, persze csak azokat, amelyeknél ők voltak a vevők/számlacímzettek.

A kézi számla adatait is továbbítani kell

Közölték, azokról az adóalanyok közötti ügyleteket kísérő számlákról kell július 1-jétől a számlázó programoknak online adatot küldeniük az adóhivatalnak, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege legalább 100 ezer forint. A kézi számla adatait is továbbítani kell, amelynek rögzítésére egy webfelület szolgál majd: ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha félmilliónál kevesebb a számlában szereplő áfa, akkor pedig legkésőbb a kiállítást követő ötödik napon kell rögzítenie ezeket az adatokat az adózónak.


Az online számlázás következtében 2018-ra akár tíz százalék alá is csökkenhet az adóelkerülés mértéke

Hozzátették, az Európai Bizottság tanulmánya szerint fele akkora volt 2015-ben az adóelkerülés hazánkban, mint a régió országaiban. Amíg Magyarországon az adórés 13,7 százalék, addig a régiós átlag 25,5 százalék. Az online számlázás bevezetésével 2018-ra akár tíz százalék alá is csökkenhet hazánkban az adóelkerülés mértéke.

A gazdasági tárca rendelettervezete – amely pontosan meghatározza az adatszolgáltatások menetét, a sikeres és hibás beküldés esetén érkező visszaigazolást, az esetleges hiba elhárítása utáni pótlást, valamint az üzemszünet és üzemzavar esetén alkalmazandó eljárást – , valamint az online adatszolgáltatáshoz szükséges egyéb műszaki leírások  az alábbi linkeken érhetőek el. Az online számlázással kapcsolatban a NAV honlapján minden fontos információ megtalálható.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak