2018. október. 20. szombat - Vendel napja van
Banner
Banner
Banner
Kedvezményről szóló levél kivásoknak

Kedvezményről szóló levél kivásoknak

2017. december 28. 9:40

Az év végéig több mint hatezer kivás vállalkozás kap személyes tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) leveleiben – amelyet év végéig minden kivás kisvállalkozás megkap – a 2017-es elszámoló bevallásban érvényesíthető egyszeri kedvezményről és a számítás levezetéséről olvashatnak a gazdálkodók. A kivában idén életbe lépett törvényi változásokkal egyszerűsödött az adóalap meghatározása, így egyre többeknek megéri áttérni a kiva szerinti adózásra – tájékoztatott a NAV.

Közölték, a NAV december végéig több mint hatzer tájékoztatást küld a csökkentő tétel, azaz a kedvezmény levezetéséről és annak összegéről. Az egyszeri kedvezmény módosítja az adóalapot, így az visszamenőlegesen is érvényesíthető. A személyre szóló tájékoztatást azok a vállalkozások kapják, amelyek adóalanyisága legalább idén december 1-jéig fennállt.

Az egyszeri csökkentő tétel összege a 2013-2016-os évekről szóló elszámoló bevallások adataiból adódik össze. A kiszámított többlet csökkenti a tőke- és osztalékműveletek korrigált eredményét a 2017-es adóévben.

Ha a NAV tájékoztató levelében pozitív előjelű összeg szerepel, az a 2017-es elszámoló bevallásban csökkentő tételként érvényesíthető. Negatív előjelű összeg esetén a csökkentő korrekciós tétel nem érvényesíthető. Előfordulhat, hogy a 2013-2016-os évekre vonatkozó elszámoló bevallás hiányzik vagy hibás, ilyenkor a NAV az egyszeri csökkentő tétel összegét nem állapítja meg, azt a vállalkozásnak saját magának kell kiszámolnia – figyelmeztetett az adóhivatal.

Pr7

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Partneroldalak