2019. július. 24. szerda - Kinga, Kincso napja van
Banner
Banner
Banner
Kiszámítható költségvetési folyamatok, stabil államháztartás

Kiszámítható költségvetési folyamatok, stabil államháztartás

2017. december 7. 11:32

A költségvetés az uniós támogatások megelőlegezése mellett továbbra is előmozdítja a kormány gazdaságpolitikai céljainak megvalósítását. Mindezek nyomán az államháztartás központi alrendszerének 2017. november végi halmozott hiánya 1639,0 milliárd forintot tett ki.

Az elmúlt időszak folyamatainak tükrében az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető, miután az államháztartás központi alrendszerének 2017. november végi halmozott hiánya 1639,0 milliárd forintot tett ki. A január-novemberi egyenlegen belül a központi költségvetés 1667,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok pedig 121,3 milliárd forintos többletet értek el. Csak az év utolsó előtti hónapját tekintve 220,8 milliárd forintos hiányt láthatunk – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kifejtették, a költségvetés változatlanul megelőlegezi az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében. Ezek így már megközelítették az 1925,2 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év novemberéig kifizetett összegeket. Ezzel szemben az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a hazai költségvetésnek.

Az állam működési és beruházási kiadásain túl novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően idén először prémiumot. A maximálisan 12 ezer forintos prémium egyszeri juttatás volt, míg a 0,8 százalékos kiegészítés az ellátás összegébe beépülve a jövő év januárjától esedékes 3 százalékos emelés alapjául szolgál majd – fogalmazott az NFM.

Növekvő adóbevételek

Az előző évhez viszonyítva érdemben növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok. Ebben kiemelt szerepe van a tavaly megkötött hatéves bérmegállapodásnak, hiszen mindez nem adóemelés eredménye, hanem a foglalkoztatás bővülésének köszönhető. Jövőre a minimálbér és a szakmunkás minimálbér az idei 15 és 25 után további 8, illetve 12 százalékkal emelkedik, miközben a munkáltatók foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhe – az eredetileg tervezetthez képest nagyobb mértékben – 19,5 százalékra csökken.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak