2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
Komoly változások a régiós adózásban

Komoly változások a régiós adózásban

2018. július 23. 12:38

Az elmúlt időszakban jelentős változások léptek életbe a régiós országok adózásában – áll a Mazars elemzésében. Horvátországban a személyautók áfájának fele levonhatóvá vált, és emelkedtek a helyi kisvállalkozások bevételi határai is. Lengyelországban a vállalatok – ha szeretnék – mostantól külön számlára is kérhetik az áfát eladott szolgáltatásaik vagy termékeik után. Hazánkban pedig rövidesen lejár a türelmi időszak, amit az adóhatóság adott a valós idejű adatszolgáltatás teljes bevezetésére.

Jelentős változások történtek a régiós adózásban az elmúlt időszakban – figyelmeztetett a Mazars „VAT Alert”, azaz „Áfa Riadó” című kiadványának első száma. A Közép- és Kelet-Európával foglalkozó rövid kiadvány célja, hogy bemutassa a régiós adóváltozásokat, hiszen a nemzetközi kereskedelem egyre nagyobb hangsúlyt kap közvetlen környezetünkben is. 

„Komolyabb adózási változások három régiós országban voltak idén. Horvátországban a személyautók áfa elszámolási szabályai, valamint a kisadózók adózási értékhatárai változtak meg január 1-től. Lengyelországban július első napjától bevezették az osztott áfa fizetési rendszert. Magyarországon szintén júliustól él az online számlázás” – mondta H. Nagy Dániel adóigazgató.

Külföldi kedvezmények

A horvátországi változás lényege, hogy a személyautók, és személyszállításhoz kapcsolódó egyéb eszközök áfájának fele levonhatóvá vált. Fontos ugyanakkor, hogy ez csak a 400 ezer korona (körülbelül 17,5 millió forint) alatti, és 2018. január 1. után vásárolt autókra vonatkozik. Szintén a helyi áfatörvények januári változása miatt emelkedett a horvát kisvállalkozók adózási küszöbe is. A korábbi 230 ezer koronáról (tízmillió forintról) 300 ezer koronára (13 millió forintra). Ez azt jelenti, hogy az idei évtől a kisvállalkozóknak csak akkor kell áfás számlát kiállítaniuk, ha az előző évben elérték a 300 ezer koronás határértéket, azalatt nem.


Hazánkban július elsején indult el a valós idejű adatszolgáltatás                Fotó: Shutterstock
 

Lengyelországban július 1-től osztott áfa fizetési rendszert vezettek be. Ennek lényege, hogy az áfatörvény hatálya alá eső termékek vagy szolgáltatások esetében a vételár két külön számlára érkezhet. A nettó összeg az eladó bankszámlájára fut be, a forgalmi adó viszont egy különleges, áfaszámlára. Az osztott számlavezetés egyelőre nem kötelező a helyi vállalkozásoknak, ám ha egy vállalkozás emellett dönt, akkor bankjának kötelessége létrehozni egy különleges áfaszámlát a részére. Erről a számláról egyébként kizárólag áfa-kötelezettségeket lehet kiegyenlíteni, és az osztott számlázás csakis belföldi ügyleteknél használható. 

„Hazánkban szintén komoly változás történt júliusban: elindult a valós idejű adatszolgáltatás, vagy ismertebb nevén az online számlázás. Ennek lényege, hogy minden százezer forintnál több áfát tartalmazó számlát azonnal jelenteni kell az adóhatóságnak. Mivel sokan nem készültek fel határidőig az adatszolgáltatásra, ezért a NAV egy hónap türelmi időt adott a vállalatoknak, ezalatt az idő alatt késleltetve is szolgáltathatnak adatot. Ez az időszak azonban másfél hét múlva véget ér. Ezután már minden érintett számlát azonnal jelenteni kell a hatóságnak, ellentétes esetben számlánként akár 500 ezer forintos bírságot is kiróhat a NAV” – hívta fel a figyelmet az adóigazgató. 

Pr7
Forrás: Mazars

Partneroldalak