2018. május. 20. - Bernát, Felícia napja van
Banner
Banner
Banner
Könnyen lemaradhat a maradék nhp-ról, ha nem lép

Könnyen lemaradhat a maradék nhp-ról, ha nem lép

2017. január 9. 14:31

Március végén ezúttal tényleg le fog zárulni a növekedési hitelprogram, így érdemes már most lépni az ügyintézéssel, mivel akár 10 hétig is eltarthat hitelkérelmünk elbírálása.

Az elmúlt évek legfontosabb hitelforrása a vállalkozók számára a Növekedési hitelprogram volt. Az akár 10 évig maximum fix 2,5%-os kamattal elérhető hitelből több mint 2600 milliárd Ft-ot helyeztek ki a bankok. A cégtulajdonosok megismerték és megszerették. Ugyan a hitelprogram március 31-vel zárul, az átlagosan 7-10 hetes hitelezési folyamat miatt az utolsó perceket éljük. Aki most nem lép, az lemarad végérvényesen – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.

2016 utolsó negyedévében a teljes évi kihelyezett hitelállomány megduplázódott, 232 milliárd forintról 473 milliárd forintra nőtt, amely szépen mutatja, hogy sokan az utolsó pillanat előtti időpontban szerződtek le. 2017 első hetei pedig az utolsó pillanatot jelentik azon vállalkozások számára, akik szeretnék a hitelt felvenni. A támogatott Növekedési Hitel  alacsony összegben, akár 3 millió forinttól is igényelhető, elérhető távolságban a mikro vállalkozások számára.

Mire lehet a Növekedési Hitelt igényelni?

A program keretében gyakorlatilag minden olyan beruházási cél megvalósítható, amely egy vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja:

  • vásárolhat új vagy használt gépeket, berendezéseket.
  • már meglévő vagy bérelt gépeit, berendezéseit átalakíthatja, korszerűsítheti, kapacitását növelheti.
  • felhasználhatja más társaság 10%-nál nagyobb mértékű részesedésének megvásárlására.
  • ipari és kereskedelmi ingatlan (iroda, telephely) vásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, bővítésre
  • személygépkocsit abban az esetben, ha a hiteligénylő társaság fő tevékenysége a személyszállítás.

Lakóingatlan, vagy üdülő vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, illetve átalakításra, abban az esetben:

  • ha az ingatlan idegenforgalmi hasznosítású (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely).
  • ha a megépített ingatlan bérbeadási célú (és legalább 5 lakásból áll és energiatakarékosnak minősül).

A hiteligénylés folyamata, ráadásul ha beruházási hitelről van szó, igen összetett és időigényes folyamat mind a hiteligénylő társaság, mind pedig a bank részéről.

A beruházás pénzügyi tervének  összeállítása mellett, a hiteligény elindításához szükséges dokumentumok összegyűjtése sem kis feladat. Az, hogy melyik társaság, mennyi idő alatt tudja ezeket összeállítani, igen változó lehet, a tapasztalat azt mutatja, hogy még a legfelkészültebb társaságoknál is 2 hetet igénybe vesz.

A banki hitelbírálatnak is több állomása van: a beérkezett dokumentumok ellenőrzése, a hiteligénylő minősítése a hitelcél vizsgálata, ezek alapján előterjesztés készítése. Ez alsó hangon 1-2 hetes munka, melynek eredménye egy indikatív hitelajánlat, ami már tartalmazza a hitel főbb paramétereit (hitelösszeg, futamidő, kamat, elvárt biztosítéki háttér). Ezt követően kapják meg az anyagot a kockázat kezelők, akik akár 2-3 hetet is elrágódhatnak az anyagon, plusz információkat kérhetnek be.

A hitelről történő tényleges banki döntés csak ezután következik, itt minimum 1 hetet számolnunk kell mire az anyag a döntéshozók elé kerül.

Amennyiben számunkra megfelelő ajánlat születik a szerződések előkészítése megint csak időbe telik (min. 1 hét), amit közjegyzői időpont foglalását követően alá is tudunk írni szerencsésen a következő héten.

 

Forrás: pr7/Bankmonitor.

Partneroldalak