2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Közeleg a bevándorlási különadó fizetésének határideje

Közeleg a bevándorlási különadó fizetésének határideje

2018. október 3. 16:40

Október 15-ig kell benyújtani a bevándorlási különadóról szóló, első, teljes hónapot, azaz harmincnapos időszakot felölelő bevallást . A 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni. A bevándorlási különadó fizetési kötelezettség minden a migrációt támogató és finanszírozó szervezetre vonatkozik. 

A bevallási adatok tanúsága szerint az adóhivatalhoz eddig egyetlen bevallás sem érkezett a bevándorlási különadóról. Ez vélhetően két okra vezethető vissza. Lehetséges, hogy augusztus 25-e és augusztus 31-e között egyetlen szervezet sem finanszírozott bevándorlást segítő tevékenységet, vagy az is lehet, hogy ezen szervezetek egyszerűen elmulasztották a bevallási kötelezettségüket teljesíteni – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium. 
 
Közölték, a hosszú távú következtetések levonására – az elszámolási időszak rövidsége, illetve az önadózás saját bevallásra épülő rendszere miatt –  még várni kell. A bevándorlási különadó szabályai augusztus 25-én léptek hatályba, ezért az első, szeptember 17-ig benyújtandó bevallásban mindössze hét nap tevékenységéről kellett elszámolni. Azt, hogy a valóságnak megfelel-e, hogy egyetlenegy szervezet sem végzett bevándorlási különadó köteles tevékenységet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzi.

Kétszáz százalékos bírság

Ha a revizorok az ellenőrzés során azt állapítják meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor a megállapított adóhiány mellett adóbírság, illetve késedelmi pótlék is kiszabható az érintett adózó terhére.  Szándékos adóeltitkolás esetén az adóbírság mértéke akár az adóhiány kétszáz százaléka is lehet. A kötelezettség nem teljesítése esetén, így például ha elmulasztja a bevallás benyújtását, mulasztási bírsággal is számolhat az adózó, melynek mértéke akár félmillió forint is lehet..

A tárca kifejtette: a bevándorlási különadó éppúgy Magyarország biztonságát és védelmét szolgálja, mint a határkerítés, a megerősített határvédelem, illetve a jogi határzár. A közterhek igazságos elosztásának az elvét a kormány azzal igyekszik érvényre juttatni, hogy legalább részben az viselje a határvédelem költségét az, aki okozza e költséget . 
 
Hangsúlyozták, a bevándorlási különadó alanyai maguk állapítják meg, vallják be és fizetik meg az adót. Annak megítélésében, hogy a szeptemberben végzett tevékenység bevándorlási adóköteles-e, az adóhivatal honlapján, az alábbi linken elérhető magyar és angol nyelvű általános tájékoztató segít. Emellett a NAV  kész személyes egyeztetésen tájékoztatni az érintett szervezeteket.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak