2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Lakásfelújításra vesszük fel a legtöbb személyi kölcsönt

Lakásfelújításra vesszük fel a legtöbb személyi kölcsönt

2017. július 10. 11:33

Folyamatosan bővül a személyi kölcsönök piaca: a hivatalos adatok szerint idén áprilisban 22,4 milliárd forintra rúgott az új személyi kölcsönök összege, ami éves összevetésben 36 százalékos növekedést jelent. A K&H ügyfelei leggyakrabban lakásfelújításra, autóvásárlásra és adósságrendezésre, tehát a meglévő hiteleik kiváltására fordítják a pénzt.

Bár a lakosság még mindig óvatosnak tekinthető a hitelfelvétel szempontjából, mind a jelzáloghitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piaca elindult az emelkedőn. A jegybank adatai szerint a teljes magyar piacon idén áprilisban például 22,4 milliárd forint értékben folyósítottak személyi kölcsönöket a bankok. Ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A növekedés részben a kamatok mérséklődésének köszönhető, a személyi kölcsönök átlagos piaci kamata ugyanis idén áprilisban 15,46 százalékos volt, ami közel 2 százalékpontos csökkenést jelent éves szinten. 

„A K&H a piaci átlagkamatok csökkenésével párhuzamosan a személyi kölcsönök kamatát is jelentősen levitte idén januárban, így ezek a termékeink már 7,99 százalékos kamattól is elérhetőek. A kamatmérséklés eredményeként egy 5 éves, egymillió forintos személyi kölcsön esetében ez több, mint tíz százalékkal alacsonyabb havi törlesztőt jelent az ügyfeleknek” - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója. A K&H-nál 2015-ben 10,3 milliárd forint értékben folyósítottak személyi hitelt az ügyfeleknek, míg 2016-ben ez az összeg már 14 milliárd forintra rúgott, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent.

„A növekedés idén is folytatódik. A K&H meglévő ügyfelei ráadásul már online is intézhetik a személyikölcsön-igénylést. Pozitív hitelbírálat esetén két napon belül a bank folyósítja a hitelt, anélkül, hogy az ügyfélnek be kellene mennie valamelyik bankfiókba. Azok az ügyfelek kaphatnak így személyi kölcsönt, akik nem szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben, sem aktív, sem pedig passzív minősítéssel. Rajna Gábor kiemelte: „Az online igénylés egyre népszerűbbé válik, mivel kényelmes az ügyfelek számára. Érdekes, hogy az online igénylők gyakorta késő éjszaka, esetleg kora reggel élnek ezzel a lehetőséggel, és sok esetben pár órán belül már folyósításra is kerül a hitelösszeg” - tette hozzá.

A lakásfelújítás és az autóvásárlás a legnépszerűbb

A bank adatai szerint idén áprilisig a személyi kölcsönöknél az átlagos hitelösszeg meghaladta az egymillió forintot, a futamidő pedig jellemzően öt év. A bank szerint a személyikölcsön-igénylők esetében a három legnépszerűbb hitelcél az ingatlanfelújítás, az autóvásárlás, illetve a korábbi hitelek kiváltása. Felújításra az ügyfelek 26 százaléka, autóvásárlásra harminc százalék, hitelkiváltásra pedig 21 százalék igényel pénzt. Személyi kölcsön tekintetében a tavaszi és a nyári a legerősebb időszak, ekkor igénylik a legtöbb kölcsönt.

Rajna Gábor a bank lakossági hitelezésre vonatkozó prognózisát ismertetve azt mondta, hogy az idén tovább folytatódhat a lakossági hitelpiac növekedése. A jelenlegi kilátások szerint 2017-ben éves szinten két számjegyű, 15 százalékos bővülés várható a személyi kölcsönök esetében. A szakember arra számít, hogy ebben a szegmensben a háztartások javuló jövedelmi helyzete, a nettó reálbérek emelkedése miatt fokozódik majd a bankok közötti verseny. Ennek keretében a személyi kölcsönök kamata is mérséklődhet, és egyre személyre szabottabb feltételek jelenhetnek meg a piacon, a hitelfelvétel pedig még kényelmesebbé, gyorsabbá válhat. 

Hunyor Erna Szofia
Forrás:Pr7/
K&H

Partneroldalak