2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Lakást vennénk, de nincs elég megtakarításunk

Lakást vennénk, de nincs elég megtakarításunk

2018. július 9. 9:43

A magyarok mintegy fele a lakásárak további növekedésére számít, különösen igaz ez a megyeszékhelyen élőkre – derült ki az OTP Bank Hello Otthon reprezentatív kutatásából. A megkérdezettek kilencven százaléka saját forrást is mozgósítana a vásárláshoz, azonban a többségnek ehhez jelenleg kevesebb mint egymillió forint megtakarítás áll a rendelkezésére.

Az OTP Bank idén készítette el első reprezentatív, Hello Otthon nevű kutatását, hogy felmérje többek között a magyarok otthonálmait, vágyait, és azt, hogy mennyire ismerik a jelenleg elérhető támogatási és finanszírozási lehetőségeket. A kutatásból kiderült, hogy a lakásvásárlók előtt állók többsége már 11 – 20 millió forint értékű ingatlant szeretne vásárolni, és mintegy ötven százalékuk úgy érzi, hogy a jelenlegi árak még tovább fognak nőni. Arra a kérdésre, hogy miből tervezik előteremteni a vételárat, mintegy kilencven százalékuk a saját forrást is megjelölte. Az eredmény némileg ellentmondásos azzal, hogy a megkérdezettek többsége valamivel kevesebb mint egymillió forintot említett, mint meglévő megtakarítás.  

Ezért is fontos tudni, hogy a különböző támogatások és egyéb finanszírozási lehetőségek kombinálhatóak egymással, így akár megsokszorozható a lakásra fordítható önerő. Az alábbiakban összeszedtük azokat a lehetőségeket, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azoknak, akik a közeljövőben szeretnénk saját ingatlanba költözni.

Alapos tájékozódás

„A magyarok nem szentelnek annyi időt a megfelelő pénzügyi megoldás kiválasztására, mint amennyire szükség lenne, pedig számos támogatási forma érhető el a bankoknál” – nyilatkozta Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója.

„Alapos tájékozódással és tervezéssel akár több millió forinttal is növelhető a lakásvásárlásra fordítható összeg. A jelenlegi állami támogatási rendszernek köszönhetően, ha valamennyi támogatási elemet körültekintően belevesszük a lakás finanszírozásába, akkor például egy két gyermekes család használt lakás vásárlás esetén négymillió forinttal is csökkentheti a teljes finanszírozási összeget. Ez az összeg egy három gyermekes család esetében új lakás vásárlásakor 13 millió forint, de építkezés esetén akár 18 millió forint is lehet” – tette hozzá a szakember.

Érdemes időben elkezdeni 

Ha nem kívánunk azonnal lakást vásárolni, de pár év múlva szeretnénk belevágni, mindenképp érdemes elkezdeni a lakás-takarékpénztári megtakarítást. A ma még mamahotelben élő fiatalok lehet, hogy most még jól érzik magukat, de idővel azért saját otthonra fognak vágyni, ezért ideális megoldás lehet számukra a lakás-takarékpénztári megtakarítás. Pár év múlva ugyanis, amikor elköltöznek a szülői házból, a lakáshitelükhöz önrészként is felhasználhatják a lakástakarékban összegyűlt pénzt. A lakás-takarékpénztári megtakarításról sokan nem tudják, hogy a lakástakarék szerződés megtakarítási idejének letelte után nemcsak az állami támogatással és a kamatokkal növelt befizetett összeg vehető fel, hanem a futamidő végéig fix kamatozású lakáskölcsönt is igénybe lehet venni. (A jelenlegi THM: 7,4-8,5 százalék.)


Sokaknak kevesebb mint egymillió forint megtakarítás áll a rendelkezésére, ez lakásvásárláshoz önerőnek kevés
Stockphoto

Bizonyos ideig rögzített kamatozású lakáshitelek

A bizonyos ideig rögzített kamatozású hitel elsősorban azoknak lehet jó megoldás, akik biztonságérzetüket szeretnék növelni. Ez a megoldás ugyanis több évig kiszámíthatóvá teszi a törlesztést: a rögzített kamatozású hitelek esetében a bank egy meghatározott ideig nem módosítja az adott ügylet kamatát még akkor sem, ha a piaci kamatok időközben módosulnak így könnyebb megtervezni a családi költségvetést. Ennek THM-je 3,2-9,9 százalék között van.

A Magyar Nemzeti Bank által minősített, úgynevezett „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek” a piaci átlaghoz képest alacsonyabb költségű lakáshitelek. Közös jellemzőjük, hogy a kamatok és ez által a törlesztőrészletek konstrukciótól függően akár 5, 10 évre, vagy a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak. A törlesztőrészletek kamatperióduson belül minden hónapban egyenlők. (Ennek a konstrukcnak a THM-je 3,2-6,7 százalék.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

Azok a vállalkozó kedvű párok, akik mindenképp szeretnének gyerekeket vagy éppen nagycsaládra vágynak, fontolóra vehetik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételét. Azok a családok például, akik három vagy több gyermeket vállalnak, a tízmillió forint összegű csok mellé további, akár 25 évig tartó állami kamattámogatás mellett nyújtott, legfeljebb tízmillió forint összegű kedvező kamatozású kölcsönt is igénybe vehetnek (csok10+10, THM: 3,2-3,3 százalék.)

A siker titka

A hitelfelvétel hosszú távú elköteleződés, ezért előtte mindenképpen érdemes körültekintően tájékozódni. A különféle hitel-kalkulátorok, összehasonlító oldalak jó támpontot adnak, de áttanulmányozásra érdemes az OTP lakáshitel portálja is. Mivel azonban a lakáshitel-termékek rendkívül összetettek és hosszú évekre meghatározzák egy család életét, érdemes bankfiókba látogatni és egy felkészült ügyintéző segítségét is kérni.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/OTP Bank

Partneroldalak