2018. július. 23. hétfõ - Lenke napja van
Banner
Banner
Banner
Lejárt az árfolyamgát – ismét elszállhatnak a törlesztőrészletek

Lejárt az árfolyamgát – ismét elszállhatnak a törlesztőrészletek

2017. augusztus 1. 16:54

Az ötéves árfolyamgát időszaka lejárt, ezért a konstrukcióba elsőként belépő devizahiteles adósok arra számíthatnak, hogy júliustól megemelkedik a havi törlesztésük összege. Ám lesz, akinél nem 4000-8000, hanem másfél, kétszeres lesz a törlesztőrészlet növekedése.

Akik rögtön az elején, tehát 2012-ben úgy döntöttek, hogy élnek az ötéves fizetési könnyítés lehetőségével, azaz az árfolyamgát rendszerével, azok törlesztőrészlete már augusztustól megemelkedik – mondta el a hirado.hu-nak Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. 

Emlékeztetett arra, ez a konstrukció azért született meg, hogy a 2008-as pénzügyi válság után Magyarországon elszabadult hiteltörlesztő-részletek adósait megsegítse. Az árfolyamgát egy meghatározott időszakra, hatvan hónapra szóló fizetési könnyítést jelentett a többnyire a bankjuknál devizában eladósodott, általában ingatlanvásárlási jelzáloghitellel rendelkezők számára.

Az elnök elmondta: az igénybevételnek több feltétele is volt, egyebek mellett nem állhatott fenn 180 napnál hosszabb nem fizető időszak, valamint a devizahitel fedezetéül szolgáló lakóingatlan nem állhatott végrehajtás alatt.

Az árfolyamgát rendszerében 167 ezer olyan szerződés volt, amely a devizás portfólióból kikerült a forint portfólióba. Ám 2009 első negyedévében ez a szám még meghaladta a 900 ezret. Jelenleg nagyjából hetvenezren számíthatnak havi törlesztő részletük emelkedésére – fogalmazott Barabás.

Jelentősen emelkedtek a kamatok

Ugyanakkor – fejtette ki – a 167 ezer belépőből 44 ezernek meghosszabbították a szerződése futamidejét, mert jogszabály mondja ki, hogy az árfolyamgát törlesztőrészlete – a lejárat után – sem lehet magasabb 15 százaléknál. Ám miután a gyűjtőszámlán a kamat öt év alatt is jelentősen emelkedett, ezeknek az ügyfeleknek jóval 15 százalék fölött drágult volna a törlesztőrészletük. Ezt oldották meg futamidő-meghosszabbítással a bankok.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke elmondta, több tízezren estek ki az eltelt éveke alatt a rendszerből, mert szerződést bontottak velük, s hitelügyletüket követeléskezelőknek adták el. Ezek a szerződések viszont nincs benne egyetlen banki kimutatásban sem, így nem rontja a hitelportfóliójukat.

Barabás Gyula szerint az árfolyamgát csak átmeneti segítséget jelentett. S elsősorban azok jártak jól, akik 180 forinton vissza tudták fizetni a hitelük fennmaradó részét, illetve azok, akik nyolcmillió forint alatt úgy vettek fel hitelt, hogy volt állásuk, s folyamatosan törlesztettek. Az ő esetükben ez az emelkedés továbbra sem okoz majd gondot, s átlagosan 4000-8000 forint havi törlesztőrészlet emelkedést eredményez. Ám azoknak, akiknek ennél magasabb kölcsönük volt, már egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzetük – mondta az elnök.

Drasztikus változás jöhet

Ugyanis – fejtette ki -, például a lakástakarékkal kombinált hitelek esetén másfél-kétszeres is lehet az emelkedés mértéke. Mint mondta, hitelkiválással elenyésző számban tudtak élni, mert nincs igazi verseny a bankok között. S ha nincs verseny, akkor nincsenek hitelkiváltások sem – hangoztatta a szakember.

Végezetül úgy fogalmazott, nem ért egyet azzal a banki állítással, miszerint a többség képes lesz elviselni az újra növekvő terheket, főleg abban az esetben nem, ha nem csak néhányezer, hanem több tízezer forinttal emelkedik meg a törlesztőrészlet. Az átlagkeresettel rendelkezők számára ugyanis már havi tízezer forint pluszkiadás is gondot jelenthet.

Az árfolyamgátról röviden

Ha egy ügyfél belépett az árfolyamgátba, akkor a meglévő kölcsön törlesztését frank hitelnél 180 forinton, euró hitelnél 250 forinton, jen hitelnél 2,5 forinton rögzítették 2017 június 30-ig. A tényleges piaci és a rögzített árfolyam közötti összeg pedig egy gyűjtőszámlán halmozódott (és kamatozott), amit a kedvezményes időszak letelte után kell elkezdeni törleszteni.

Hunyor Erna Szofia

Partneroldalak