2019. április. 25. csütörtök - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Levelet küld a tartozásról, túlfizetésről a NAV

Levelet küld a tartozásról, túlfizetésről a NAV

2018. szeptember 6. 9:42

Mintegy félmillió adózót értesít arról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig kiküldött kivonatokkal, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van. A kivonat elején olvasható, kinek, mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza.

Levelet küld a tartozásról, túlfizetésről a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása, vagy túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét a tavaly nem vagy csak késedelmesen teljesítette és emiatt ötezer forintot elérő pótléka keletkezett – tájékoztatott az adóhatóság.

A NAV közölte, akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, kötelezettségeiket többféle módon is rendezhetik: csekken, átutalással, bankkártyával, vagy esetleges többletük átvezetésével. Túlfizetés esetén a 1817-es nyomtatványt kell benyújtani a visszaigényléshez. Akik úgynevezett elektronikus bevallók, tehát kötelező a netes felületet használniuk, továbbá akik önként választják a kapcsolattartás elektronikus útját, adószámlájukat is elektronikusan követhetik, nem kapnak papíralapú értesítést.

Összehasonlítás, eltérés 

Az adószámla-kivonatot, illetve a pótlékértesítőt mindenkinek célszerű összehasonlítania a saját nyilvántartásával. Az adatok értelmezésében a kivonat mellékleteként megküldött „Tájékoztató” segít. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 80/20-21-22-es számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban lehet.

Ebben a NAV honlapjáról  letölthető és a kiküldött kivonathoz is csatolt „Észrevétel adószámla-kivonatra és a kapcsolódó késedelmipótlék-értesítőre” elnevezésű nyomtatvány segít. Az észrevétel elektronikusan is benyújtható az e-Papír szolgáltatás "Adószámla" témacsoportján belül ezen az útvonalon.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/NAV

Partneroldalak