2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Magyar kisvállalkozások támogatását finanszírozzák

Magyar kisvállalkozások támogatását finanszírozzák

2017. július 11. 14:49

Négyszázmilló euró hitelt nyújt az Európai Beruházási Bank a (EIB) a magyar versenyképesség és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére.

Az Eximbank és partner kereskedelmi bankjai kedvező feltételekkel folyósítják az EIB hitelkeretéből származó pénzeszközöket a magyar kis- és középvállalkozások, valamint közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára, miután négyszázmilló euró hitelt nyújt számára az EIB.

Vazil Hudák, a bank magyarországi tevékenységeiért felelős EIB alelnök az alábbiakat közölte: "A kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok az európai növekedés, foglalkoztatás és innováció jelentős hajtóerejét képezik. Az EU-ban található vállalkozások kilencven százalékát teszik ki és az aktív munkaerő kétharmadát foglalkoztatják. A kkv-knak és közepes piaci tőkeértékű vállalatok finanszírozásának támogatása az EIB-csoport kiemelt prioritása. Ezért örömünkre szolgál, hogy ismét együttműködhetünk az Eximbankkal, mivel együtt hozzá tudunk járulni a regionális fejlődéshez, továbbá a magyar kisvállalkozások versenyképességének és termelékenységének növeléséhez."

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: "Nagy örömmel folytatjuk az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kialakított együttműködésünket, mivel az EIB-vel jelentős mértékben átfedő gazdaságpolitikai célokat követünk, különösen a magyar kkv-szektor foglalkoztatottságának bővítését kívánja mindkét intézmény elősegíteni. Az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62 ezer főt.  A 2017-2021 időszak stratégiai terveivel összhangban várakozásaim szerint az Eximbank kkv finanszírozási tevékenysége tovább fog erősödni, melyhez kiváló forrásbevonási alapot teremt a mai aláírt négyszázmillió eurós hitelkeret szerződés."

 

EIB hitelek Magyarországnak

A foglalkoztatás és gazdasági növekedés terén a kkv-k (a kevesebb, mint 250 munkavállalót foglalkoztató vállalatok) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok (a 250 és 3000 munkavállalóval rendelkező vállalatok) kulcsfontosságú szereplői a magyar gazdaságnak. Az EIB-hitel közép- és hosszútávú finanszírozást biztosít. Továbbá, az EIB által nyújtott pénzügyi előnyök lehetővé teszik, hogy a magyarországi kisvállalkozások kedvező feltételek mellett jussanak befektetési hitelekhez. Az EIB 1990-ben nyújtott először támogatást a magyar gazdaság részére és azóta közel húsz milliárd euro hitelt nyújtott. Az EIB magyarországi beruházásai tavaly közel 700 millió eurót tettek ki és hitelnyújtásának több mint negyven szátzaléka pontosan a kisvállalkozásokat érte el, míg  harminc százaléka környezetvédelmi projekteket, 14 százaléka az infrastruktúrát és 12 százaléka az innovációt támogatta.

Pr7

Forrás: EIB/EXIM

Partneroldalak