2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz

Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz

2017. június 16. 13:03

A csatlakozási okmányok átadásával és az első tőkerészlet átutalásával Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz

A világ egyik legnagyobb, százilliárd dollár alaptőkével létrehozott multilaterális fejlesztési bankja, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank, 2016 júliusában nyitotta meg kapuit az újonnan csatlakozó országok előtt. A tagság feltételeiről szóló tárgyalások gyors és magyar szempontból kedvező lezárását követően az Országgyűlés májusban fogadta el a taggá váláshoz szükséges nemzetközi megállapodást. A csatlakozási okmányokat a közgyűlés keretében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az AIIB Magyarországot képviselő kormányzójaként adta át Jin Liqun, a bank elnöke számára.

Varga Mihály kiemelte, hogy Magyarország másodikként csatlakozik a bankhoz Közép-Kelet-Európából. Hazánk gazdasági súlyának megfelelő tulajdonosi részesedést ért el az intézményben - amely nagyobb például Portugália részarányánál -, így az Egyesült Királyság által vezetett országcsoport tagjaként Magyarország az igazgatóságban hatékonyan vehet részt a bank stratégiájának, célkitűzéseinek alakításában is – tette hozzá. A nemzetgazdasági miniszter várakozásai szerint a tagsággal Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszere a világ dinamikusan fejlődő régiójában nő tovább, amely kedvező hatást gyakorol a gazdasági növekedésre és a vállalati versenyképesség javítására egyaránt.

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre azért hozták létre, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség óriási méretű, mintegy évi ezermilliárd dollár nagyságrendű beruházási szükségletét versenyképes források nyújtásával és mobilizálásával enyhítsék. A kezdeti célkitűzéseket már igazolni látszik a bank, hiszen a működésének megkezdése óta eltelt időben az elfogadott projektek értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt. A közgyűlésen a bank tulajdonosai - köztük már Magyarország is - ennek dinamikus növelését tűzték ki célul. 

 

Hunyor Erna Szofia

 

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak