2018. október. 20. szombat - Vendel napja van
Banner
Banner
Banner
Már csak decemberben fizethetünk régi húszezressel

Már csak decemberben fizethetünk régi húszezressel

2017. december 6. 10:35

A régi húszezer forintos bankjegyekkel már csak decemberben fizethetünk. Jövő január elsejétől a megújult, korszerűbb húszezer forintos bankjegyeket lehet kereskedelmi forgalomban használni. A régi bankjegyek minden bank- és postafiókban még három évig, a jegybank lakossági pénztárában pedig húsz évig válthatók át díjmentesen, azonos címletű új bankjegyekre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. december 14-től megújított húszezer forintos bankjegyeket hozott forgalomba. A régi húszezer forintos bankjegyekkel már csak idén év végéig lehet  fizetni, mert 2017. december 31-től az MNB bevonja azokat a forgalomból, így 2018. január 1-től már csak a két évvel ezelőtt forgalomba hozott, korszerűbb húszezer forintos bankjegyeket lehet majd csak a kereskedelmi forgalomban használni.

A megadott határidőig be nem cserélt régi bankjegyek minden bank- és postafiókban még három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, azaz 2037. december 31-ig, válthatók át díjmentesen, azonos címletű új bankjegyekre.

 

Mint ismeretes, a jegybank a korszerűbb bankjegyek 2014-ben megkezdett kibocsátását 2015-ben a húszezer forintos címlettel folytatta. A megújított húszezer forintosok forgalomba történő bevezetése ezúttal is két lépcsőben történt. Az új bankjegyek 2015. szeptember 25-től, a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban váltak először törvényes fizetőeszközzé, majd – a készpénzciklus szereplőinek (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok – jegybank által támogatott felkészülését követően – 2015. december 14-től találkozhattunk velük először a készpénzforgalomban.

Eddig a megújított és a régi húszezer forintosok 2017 végéig még párhuzamosan használhatók a készpénzforgalomban, jövő január elsejétől azonban már csak az új bankjegyek használhatók

A régi tízezer forintos bankjegyek bevonásáról a Magyar Nemzeti Bank még nem döntött, így azok a bankjegyek továbbra is korlátozások nélkül használhatók.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MNB

Partneroldalak