2018. október. 19. péntek - Nándor napja van
Banner
Banner
Banner
Már láthatáron a digitális jegybankpénz

Már láthatáron a digitális jegybankpénz

2017. november 6. 16:03

A központi bankok fontolóra veszik a jövőben a digitális jegybankpénz megteremtését, amelynek pénzforgalmi szempontból számos előnye lenne, például nem jelentenének gondot a lakosságnak a bankcsődök.

Magyarországon az elektronikus fizetés sem eléggé elterjedt, ennek ellenére a központi bankok fontolóra veszik a jövőben a digitális jegybankpénz megteremtését, amelynek pénzforgalmi szempontból számos előnye lenne. Például nem jelentenének gondot a lakosságnak a bankcsődök, Magyarországon azonban még az elektronikus fizetés sem eléggé elterjedt  - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója egy budapesti szakmai tanácskozáson.

A jegybank igazgatója a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszékének konferenciáján azonban arra is felhívta a figyelmet, bár a digitális pénz olcsóbb lenne, mint a mostani készpénzhasználat és a pénzforgalom biztonságát is garantálná, Magyarországon a pénzforgalom mintegy nyolcvan százaléka még készpénzben történik. Az elektronikus jegybankpénz elterjedését, felhasználhatóságát ma még akadályozza, hogy Magyarországon csak minden második kereskedőnél lehet elektronikus úton fizetni - jelezte

Több megoldás is van

A digitális jegybankpénz előnyei közé sorolta, hogy például a lakossági megtakarítások jelentős részének áttételével digitális pénzbe, az állampapírokhoz képest jóval olcsóbbá tenné a finanszírozást. Kifejtette: a digitális jegybankpénz bevezetéséhez, kezeléséhez több megoldásban lehet gondolkodni.


A központosított  pénzforgalmi számlavezetés a bankok közti konkurenciát mérsékelné         Stockphoto

Az egyik ilyen elképzelés szerint a jegybank minden, hazai lakossági és vállalati ügyfél számára számlát vezetne, és az azzal járó valamennyi, jelenleg a bankok által végzett szolgáltatást ki kellene építenie és meg kellene felelnie azoknak a bankokkal szemben támasztott követelményeknek ( így például valós idejű tranzakció-kezelés, pénzmosás elleni védelem, vagy az ügyfélazonosítás), amelyeket ma szabályozó intézményként pont az MNB ír elő a kereskedelmi bankoknak. Ez jelentős személyi állományt és infrastrukturális befektetéseket igényelne az adott központi banktól - mutatott rá  Bartha Lajos.

A központosított  pénzforgalmi számlavezetés a bankok közti konkurenciát, a közöttük meglevő innovációs versenyt is mérsékelné, ez azonban ellentétes lehet az ügyfelek érdekeivel - fűzte hozzá. Ha az MNB nem vezetne számlát, csak megteremtené a digitális pénz használatának valamilyen lehetőségét azzal, hogy az ezt választó ügyfelek valamilyen eszközre transzformálhassák át a pénzüket, abban az esetben nem tudnák azonosítani a felhasználót, és így lényegében a készpénz szintjére vinné le a biztonságot. Ezzel együtt a pénz tulajdonosának anonimitása megmaradna, de ha az elektronikus pénzt tároló eszközt elvesztené a tulajdonosa, nem lehetne újra visszaszerezni - hívta fel a figyelmet.

Pr7

Forrás: MNB/MTI

Partneroldalak