2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Már neten is be lehet jelenteni az iparűzési adót

Már neten is be lehet jelenteni az iparűzési adót

2017. január 11. 16:01

Január 1-jétől az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket.

Több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat - hívja fel a figyelmet az Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

A közlemény szerint a NAV-hoz határidőben benyújtott adóbevallást az önkormányzati adóhatóságnál teljesítettnek kell tekinteni. Az iparűzési adóból származó bevétel változatlanul a települési önkormányzat saját bevétele. Az adózónak - függetlenül attól, hogy a hipa bevallást a NAV-on keresztül nyújtotta be - az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetnie az adót.

A hipa bevallás kitöltő programja, a kitöltési útmutató, valamint a kitöltést segítő aktív súgó a NAV honlapján érhető el. 

A 2016-os adóévre a 16HIPA jelű, a 2017-es adóévra a 17HIPA jelű nyomtatványt kell használni, a helyes kitöltésben rövid, figyelmeztető üzenetek nyújtanak segítséget. 

A helyiadó-ügyekben továbbra is azon önkormányzati adóhatóság jár el, amelynek az önkormányzata a helyi adót bevezette. A NAV a bevallást - a befogadó nyugta kiadása mellett  - késedelem és tartalmi vizsgálat nélkül, elektronikusan továbbítja az adóalany által megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóságnak. Nem vizsgálja a benyújtási jogosultságot sem, ennek céljából továbbítja a beküldő adóazonosító jelét és nevét az önkormányzathoz. 

Az egyes önkormányzatok rendeleteiben rögzített különös szabályokról (például az adó mértékéről, a kedvezmények, mentességek szabályairól), illetve az első fokon eljáró önkormányzati adóhatóság elérhetőségeiről az adott önkormányzat saját honlapján, illetve a Magyar Államkincstár e célra fenntartott honlapján található részletesebb tájékoztatás.

 

Forrás: Pr7/Világgazdaság

Partneroldalak