2019. február. 22. péntek - Gerzson napja van
Banner
Banner
Banner
Még gyorsabban juthatnak hitelhez a vállalkozók

Még gyorsabban juthatnak hitelhez a vállalkozók

2018. július 5. 12:43

Átfutási idő nélkül vehetik igénybe a jövőben az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási szolgáltatását a CIB Bank Zrt. ügyfelei – erről írtak alá megállapodást a két szervezet vezetői. Az úgynevezett portfóliógaranciával a hazai vállalkozások forráshoz jutásának még gyorsabbá és egyszerűbbé tételét kívánja segíteni a Garantiqa.

Nullára csökken az úgynevezett portfóliógarancia keretében a vállalkozások hiteleihez vállalt kezességek átfutási ideje. A portfóliógarancia termékcsalád a Garantiqa COSME LGF Programjának része, amelynek keretében a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) nyolcvanmilliárd forint hitelhez juthatnak.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója kiemelte: fontos mérföldkő a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. életében, hogy az új, portfoliógarancia-terméket immár igénybe vehetik a pénzintézeti partnerek. A portfoliógarancia keretében ugyanis a bankok saját maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük. A Garantiqa-nál nincs döntés, az igény automatikusan elfogadottá válik, amennyiben a vállalkozás és az ügyletek megfelelnek az előre meghatározott kritériumoknak. A portfóliógarancia újdonsága abban rejlik, hogy e feltételeket a bankok már saját hatáskörükben is ellenőrizni tudják.

Egymilliárd forintos hitelek is garantálhatóak

A hazai gyakorlatban egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal 2017 októberében kötött megállapodás teszi lehetővé: a COSME program keretében mintegy 3500 hazai kkv juthat, mintegy nyolcvanmilliárd forintnyi hitelhez a Garantiqa segítségével. A COSME Programban azon vállalkozások is igénybe vehetik a Garantiqa kezességvállalását, akik az állami támogatási szabályok miatt az állami viszontgaranciából kiszorultak. További fontos előnye a programnak, hogy akár egymilliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. 

Szabó Balázs, a CIB Bank Zrt. Kkv és Nagyvállalati üzletágának vezetője hozzátette: a CIB számára kiemelt fontosságú, hogy az ügyfeleknek minél kevesebb ideig tartson a forráshoz való hozzájutás, a Garantiqa új terméke pedig ebből a szempontból is egyedülálló, hiszen kiemelt módon támogatja a gyors ügyintézést. A termék bevezetését követően a kezességvállalás nem hosszabbítja meg a hitelezési folyamatot, ami kifejezetten kedvező az ügyfelek számára.


Fetter István, Kisvállalkozás Szegmens vezető (CIB) és Nagy Róbert üzleti vezérigazgató-helyettes (Garantiqa) az új, portfoliógarancia-termék szerződésének aláírásakor     Fotó: Garantiqa

A beruházások ösztönzése megjelenik a Garantiqa árazásban is: a beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja hitelösszegre vetítve alig több mint fél százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke 85 vagy 90 százalék. A tavaly 25 éves Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során négyszázezer szerződés keretében, ötezermilliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást.

A kezességvállalás segítségével a garantált hitelportfolió volumene 2017-ben meghaladta a hétszázmilliárd forintot. A Garantiqa által 2017-ben vállalt kezességvolumenből a kereskedelem és a szolgáltatási szektor dominált, együtt közel 60 százalékos aránnyal. Számottevő volt az építőipar és a feldolgozóipar jelentősége is 12, illetve 13 százalékos részesedéssel, míg az agrárszektor (mezőgazdaság és élelmiszeripar együtt) ügyleteihez vállalt kezességek együttes összege 18,5 milliárd forint volt.
 
A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási állománya a kkv hitelezés bővülésénél is nagyobb növekedést mutat, az éves mintegy harminc százalékos bővüléssel.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Garantiqa/CIB

Partneroldalak