2023. január. 26. csütörtök - Vanda napja van
Banner
Banner
Banner
Megújulhat a magyarországi vámkezelés

Megújulhat a magyarországi vámkezelés

2017. március 9. 12:26

Hazánknak az az érdeke, hogy akik Magyarországon akarnak kereskedni, azok a vámkezelést is itt végeztessék el.

Számos egyeztetést folytattak itthon kereskedő távol-keleti ügyfelekkel a közelmúltban, hogy hozzák Magyarországra a vámkezelést, akkor, ha Magyarországon akarnak kereskedni - mondta a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár az 5. Nemzeti adó- és vámkonferencia debreceni megnyitóján.

Molnár Tamás hangsúlyozta: az egyeztetések eredményeként 2017 első két hónapjában csaknem ötmilliárd forinttal nőtt hazánk uniós vámbevétele és 4,3 milliárd forinttal több általános forgalmi adó (áfa) folyt be az államkasszába. A helyettes államtitkár kitért a vámrendszer megújítására is. Mint mondta: hazánknak érdemes elgondolkodnia egy egységes, központosított irányítás alá szervezett rendszer kialakításán.

Sinkáné Csendes Ágnes, a NAV adóügyi főigazgatója előadásában kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a  magyar adózás történetében, hogy idén először a magánszemélyeknek a NAV készíti el az adóbevallás tervezetét. Ehhez március 15-től az interneten, az ügyfélkapun keresztül lehet hozzáférni. Az adózó a tervezetet módosíthatja, kiegészítheti - mondta, hozzátéve, hogy akik viszont semmilyen visszajelzést nem tesznek, azoknak ez a tervezet május 22-én adóbevallássá válik. Továbbra is lehetőség van azonban arra, hogy az ügyfél papíron is megkapja a tervezetet, ez telefonon, sms-ben vagy személyesen március 15-ig kérhető, azt követően viszont már csak az ügyfélszolgálati irodákban igényelhető - fűzte hozzá.   

Polcz Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendészeti főigazgatója a 2015. január elsején bevezetett elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) tapasztalatairól az MTI-nek elmondta: hatására egyértelműen tisztult a piac. Példaként említette az acélipart és a tejipart, ahol a jogtalan áfa-visszaigénylések száma jelentősen csökkent. Emlékeztetett: Magyarország az Európai Unióban elsőként vezette be az áfacsalások kiszűrésének ezt a módszerét, és elmondta, hogy több tagország is érdeklődik a rendszer bevezetése iránt. Hozzátette: az ekáer finomítása tovább folytatódik, és jogszabály-módosításokkal, informatikai fejlesztésekkel egy komplex ellenőrzési rendszer kiépítését tűzték ki célul. 

 

Pr7

Forrás: MTI

Partneroldalak