2018. május. 22. kedd - Júlia, Rita napja van
Banner
Banner
Banner
Milliókat is bukhat egy rosszul választott hitellel

Milliókat is bukhat egy rosszul választott hitellel

2017. január 6. 10:16

Bár a több évre fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek drágábbak a változó kamatozású társaiknál, szakértők mégis inkább a biztonságot javasolják. Ugyanakkor nagyon alaposan körbe kell nézni a piacon, ugyanis két bank ajánlata között akár töbmilliós különbség is lehet.

A tavaly élénkülésnek induló lakáshitelezési piacon az új kihelyezéseknél túlsúlyba kerültek a több évre - akár 3-15 évre - fix törlesztőrészletet biztosító hitelek a változó kamatozású társaikkal szemben, amelyeknél éven belül változhat a havonta fizetendő összeg. Bár a több évig fix törlesztőrészletű hitelek kamata és teljes hiteldíjmutatója (thm) magasabb, tehát drágábbak, mint a változó kamatozásúak, népszerűségük annak köszönhető, hogy biztonságosak, kiszámíthatóak több éves, akár 10-20 éves távlatban is - áll a BankRáció.hu összeállításában.

Gergely Péter, a portál hitelszakértője a fix törlesztőrészletű lakáshitelekről azt mondta: „Nem meglepő a felfutásuk az új hiteleknél, hiszen a devizahitelek megugró törlesztőrészletei miatt a hitelfelvevők sokkal óvatosabbak lettek. A változó kamatozásúaknál könnyen megváltozhat a törlesztőrészlet a jövőben. A mostani kamatkörnyezetnél már sokkal lejjebb nem fognak menni a kamatok, így mindenkinek azt javasoljuk, hogy minél hosszabb időre rögzítse be új hitele törlesztőrészletét és ne kockáztasson.”

Január elején egy nyolcmillió forintos 20 éves futamidejű lakáshitelt változó kamatozású 3-4 százalékos thm-mel lehetett igényelni, ezzel szemben a 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshiteleket 6-7 százalékos thm-mel kínálták a bankok. A változó kamatozású lakáshitel havi törlesztése így 43-50 ezer forint, a fix törlesztőjűeké 10 éven keresztül 53-62 ezer forint. Ugyanakkor a változó kamatozású lakáshiteleknél szinte bármikor nőhet a kamat és a thm, ezáltal a törlesztőrészlet is.


Alaposan járjunk utána a reklámozott banki hiteleknek - sokba kerülhet egy rossz döntés

Gergely Péter szerint fontos figyelembe venni azt is, hogy a fix törlesztőrészletű lakáshitelek kamata, thm-je csökkenő pályára állhat, ha fokozódik a verseny a lakáshitelpiacon. Másfelől a hiteligénylők is sokat spórolhatnak azzal, ha a legjobb ajánlatokat választják. A különbségek ugyanis jelentősek.

„A hitel lényegében egy termék, ami pontosan ugyanolyan minden bankban, hiszen pénzről van szó, ám az árak és a thm-ek mégis nagyon eltérőek. Például az 5 évig fix törlesztőrészletű - 8 milliós 20 évre felvett - lakáshiteleknél a legjobb és legrosszabb ajánlat között közel kétmillió forintos különbség lehet a teljes visszafizetendő összeget nézve, a 10 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknél pedig akár 2,5 millió forintos eltérés lehet.

„Sokan a saját bankjukhoz fordulnak lakáshitelért, pedig a tapasztalataink szerint a legtöbb esetben nem ez a bank kínálja a legjobb ajánlatot az igénylőknek. A bankváltástól pedig nem kell félni, mert az ma már nem egy bonyolult ügy. Arról nem is beszélve, hogy a bankok kamatkedvezményeket adnak az odautalt jövedelemre és egyéb banki szolgáltatások megrendelésére. Internetes hitelkalkulátorokkal akár 30 bank ajánlatait össze tudjuk hasonlítani.” - fogalmazott Gergely Péter. 

 

Forrás: Pr7/Bankráció.hu

Partneroldalak