2021. január. 18. hétfõ - Piroska napja van
Banner
Banner
Banner
Minden harmadik magyar lakást venne

Minden harmadik magyar lakást venne

2017. augusztus 4. 11:25

A magyarok 33 százaléka fontolgatja a lakásvásárlást a következő három évben, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 26 százalékos arányhoz képest. A lakásvásárlást tervezők közel fele hitelfelvételt is tervez.

Jelentősen nőtt a lakásvásárlást fontolgatók aránya. Az idei első negyedévben a 30-59 éves korosztály tagjainak 33 százaléka szeretne három éven belül lakást vásárolni, ami jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbi 26 százalékos arányhoz képest. A K&H biztos jövő indexéből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 17 százaléka számít komoly érdeklődőnek, azaz, akik biztosan vagy nagy valószínűséggel lakásvásárlásra adják a fejüket a következő három évben.

A komolyabb érdeklődők között többségben vannak a 30-asok (22%), a budapestiek (28%), és a magas jövedelműek körében (20%). A kutatás szerint 54 százalékos azoknak az aránya, akik biztosan nem vennének lakást a következő három évben, ezt a többségük azzal indokolta, hogy elégedett a meglévő ingatlannal. A megkérdezettek 24 százaléka jelenleg is fizet lakáshitelt, utóbbit főleg a községekben és megyeszékhelyen élők említették (30% szemben a budapestiek tíz százalékával). Az önerő hiánya 23 százalékot tart vissza a vásárlástól.

Mégiscsak kell a hitel

A lakásvételt tervezők közül mindössze 24 százalék vásárolna kizárólag önerőből vagy családi forrásból, 27 százalék pedig kisebb részben hitelt is igénybe venne. A többség, 49 százalék azonban fele-fele arányban hitelből és saját erőből oldaná meg a vásárlást, ez az arány egy évvel ezelőtt még csak 42 százalék volt. Elsősorban a 30 éves korosztály tagjai számolnak hitelfelvétellel.

A 30-asok több mint felének egyébként nem volt még soha lakáshitele, míg a 40-es korosztályban 28, az ötvenesben pedig 31 százalék mondta csak, hogy soha nem vett fel lakáshitelt. A lakáshitelt soha nem igénylők aránya a fővárosban volt a legnagyobb, 59 százalékos.

Emelkedőben a hitelezés

A magyarországi lakáshitelezési piac egyébként emelkedőben van, az idén májusban például a teljes magyarországi piacon 59,2 milliárd forint értékben folyósítottak lakáshiteleket a bankok, ami 2016 májusához képest 39 százalékos növekedést jelent.

Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója elmondta: ezzel összhangban vannak a K&H adatai, a bank ugyanis az év első 5 hónapjában 36 milliárd forint értékben folyósított új lakáshitelt, ami 37 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A szakember hozzátette, hogy 2016-ban megtörtént a hitelezési fordulat, azóta emelkedőn van a hitelpiac. 

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ K&H

Partneroldalak