2020. november. 24. kedd - Emma napja van
Banner
Banner
Banner
Módosult a harmadik országbeli export áfaszabályozása

Módosult a harmadik országbeli export áfaszabályozása

2014. január 14. 18:08

Az Európai Bíróság (EB) a közelmúltban ítéletet hozott az exportértékesítés áfamentességéről. Az ítélet szerint ellentétes az uniós direktívával az olyan nemzeti szabályozás, amely alapján pusztán egy határidő túllépése után az adóalany véglegesen elveszíti az adómentességet. Ennek megfeleően módosult a magyar szabályozás is. 

 

Az áfatörvényben előírt, exportra vonatkozó mentességi feltétel értelmében a harmadik országba értékesített terméknek 90 napos határidőn belül igazoltan el kell hagynia az unió területét. A Kúria azzal a kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz: ellentétes-e az uniós direktívával az olyan nemzeti szabályozás, amely alapján pusztán egy határidő túllépése azzal a következménnyel jár, hogy az adóalany véglegesen elveszíti az adómentesség alkalmazásának lehetőségét.
Az EB december közepén született ítélete szerint ez a direktivával ellentétes szabályozás.  Az indoklás leszögezi: alkalmazhatóak ugyan bizonyos korlátozó intézkedések az adómentességek helyes alkalmazása, valamint az esetleges adócsalás megelőzése céljából, ezek azonban nem sérthetik a jogszabályok célkitűzéseit.

Az ítélet következtében a jogvesztő határidőt 2014. január 1-étől oly módon módosították, hogy az adóalany köteles az értékesítésen áfát felszámítani a 90 napos határidőt követően, de a fizetendő adót utólag csökkenteni lehet, amennyiben a kiléptetés igazoltan megtörténik az értékesítést követő 360 napon belül. Adóvisszatérítés a korábbi időszakokra is kérhető, ha a kérdéses ügyletek az ítélet kihirdetésének időpontjában, vagyis 2013. december 19-én még nem évültek el. A kérelem benyújtására nyitva álló 180 napos jogvesztő határidőt szintén az ítélet kihirdetésének a napjától kell számítani.

Forrás: MTI

Partneroldalak