2018. december. 10. hétfõ - Judit napja van
Banner
Banner
Banner
NAV: Már majdnem százezer kérelem

NAV: Már majdnem százezer kérelem

2018. január 31. 16:37

Január 8. óta kérhetik a személyijövedelemadó-bevallás tervezetének postázását az adóhivataltól azok, akik nem regisztráltak az Ügyfélkapun.

Már majdnem százezren kérték a személyi jövedelemadó (szja) tervezetet a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól – áll a NAV honlapján. Közöléték, az elmúlt három hétben csaknem kilencvenezren, azaz naponta mintegy ötezren éltek ezzel a lehetőséggel és küldtek SMS-t, levelet, nyomtatványt vagy űrlapot a NAV-nak vagy hívták a 1819-es Infóvonalat. A papíralapú tervezet postázását március 19-éig lehet kérni.

Az igénylési lehetőségek közül eddig az SMS a legnépszerűbb, ugyanis csaknem 70 ezren kérték így az szja-bevallási tervezet postázását. Több mint húszezren a többi módszer közül választottak.

A tervezet, akár az adózó közreműködése nélkül is – ha nincs szükség kiegészítésre, javításra – 2018. május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik. Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi.

Akinek nincs ügyfélkapuja

Március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon az, akinek nincs ügyfélkapuja, formanyomtatványon (BEVTERVK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon. Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni.

Aki már most szeretné elkészíteni szja-bevallását, a NAV honlapján, illetve ügyfélszolgálatain elérheti a 17SZJAnyomtatványt. Az új webes kitöltő felület 2018. január 8. óta elérhető a NAV honlapjáról, illetve a kormányzati portálról

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/NAV

Partneroldalak