2022. november. 29. kedd - Taksony napja van
Banner
Banner
Banner
Nem spórolunk a nyugdíjas éveinkre 

Nem spórolunk a nyugdíjas éveinkre 

2018. július 20. 10:41

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért – legalábbis erre engednek következtetni az OTP Öngondoskodási Index eredményei és a társadalmi trendek. 

A társadalmi trendek és az OTP Öngondoskodási Indexe eredményei alapján a magyarok egyre hosszabb életre számíthatnak, mégsem tesznek félre az idősebb korukra, ezért várhatóan a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozni kényszerülnek majd. Az OECD adatai szerint a fejlett társadalmakban, így Magyarországon is folyamatosan nő a 65 év felettiek aránya az aktív korúakhoz képest. A KSH szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy az elmúlt években mintegy öt százalékkal nőtt a várható élettartam], míg a nyers születési arányszám  továbbra is az 1,6-os EU átlag alatt mozog.  Ez hosszú távon oda vezethet, hogy ha nem változik, akkor a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik.

Az OTP Öngondoskodási Indexe szerint a magyar munkavállalók tisztában vannak a várható nehézségekkel, ám ennek ellenére keveset tesznek, amivel javíthatnák a majdani időskori életszínvonalukat. Évről-évre nő a válaszadók között azok aránya, akik úgy gondolják, elérik majd a nyolcvan éves kort, valamint a megkérdezettek háromnegyede arra is számít, hogy az állami nyugdíja nem lesz elegendő a kiegyensúlyozott  megélhetéshez.

Vagyonfelélés

Mindezek ellenére a magyarok fele jelenleg nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és a válaszadók mindössze 11 százalékalátja úgy, hogy egyéb vagyona elegendő lesz időskori szükségletei fedezésére. A megkérdezettek több mint fele épp ezért gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is folytatnia kell majd a munkát – ezzel biztosítva a megfelelő anyagi hátteret.


Sokan tervezik úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznak, így biztosítva a megfelelő anyagi hátteret    Fotó: Shutterstock

„Habár úgy tűnik, hogy a ma aktív munkavállalók minden szükséges információnak a birtokában vannak: tudják, hogy nő az élettartam, és várhatóan az állami nyugdíjból nem fognak kijönni, mégsem gondolnak öreg korukra. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításokkal rendelkezők aránya évek óta szinte stagnál”– vélekedik Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

„Pedig, ha szeretnénk elkerülni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni kényszerüljünk, akár havi pár ezer forint megtakarításával már ma meg kell tenni az első kisebb lépéseket az időskori anyagi biztonság megteremtése felé” – tette hozzá a szakember.

Pr7
Forrás: OTP Bank

 

Partneroldalak