2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Népszerűek a hosszabb futamidejű állampapírok

Népszerűek a hosszabb futamidejű állampapírok

2017. szeptember 12. 13:22

Vitték, mint a cukrot a Kétéves Állampapírt és a Prémium Magyar Államkötvényt augusztusban a kisbefektetők. A lakossági portfólió hátralévő futamidejének növekedésével együtt nő az adósságfinanszírozás biztonsága, ami a gazdaság stabilitásának szempontjából elengedhetetlen.

Augusztusban is folytatódott az átrendeződés a hosszabb futamidejű állampapírok felé. A lakossági állampapírok közül a Kétéves Állampapírt és a Prémium Magyar Államkötvényt vásárolták leginkább a kisbefektetők - tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Közölték: a Kétéves Állampapírba (2MÁP) és Prémium Magyar Államkötvénybe (PMÁK) több mint 73 milliárd forint befektetés érkezett augusztusban. A Kamatozó és a Féléves Kincstárjegyek (KKJ és FKJ) értékesítési üteme lassult, mely technikai okra vezethető vissza: négy kibocsátási napra öt lejárati nap jutott, ezért a KKJ állománya alig emelkedett, az FKJ állománya pedig csökkent.


Varga Mihály a kétéves futamidejű államkötvényt bejelentő sajtótájékoztatón                                      Fotó: MTI

Az ÁKK idén nettó 1291 milliárd forint névértékű lakossági állampapírt értékesített, melynek több mint hetven százalékát a 2MÁP és a PMÁK államkötvények tették ki. Ez a mennyiség az erre az évre tervezett összeg kétszerese. A lakossági portfólió hátralévő futamidejének növekedésével együtt nő az adósságfinanszírozás biztonsága, ami a gazdaság stabilitásának szempontjából elengedhetetlen.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ÁKK

Partneroldalak